A férfiak rosszabbul tudnak aludni a Holdciklus első felében

A férfiak alvását erőteljesebben befolyásolhatja a holdciklus, mint a nők alvását-derült ki az Uppsalai Egyetem új tanulmányából, amely most a Science of the Total Environment folyóiratban jelent meg.

Korábbi tanulmányok némileg ellentmondó eredményeket hoztak a holdciklus és az alvás közötti összefüggésről, egyesek összefüggésről számoltak be, míg mások nem. Számos lehetséges magyarázat létezik ezekre az ellentmondó megállapításokra, például az, hogy az eredmények egy része véletlenszerű. Azonban számos korábbi tanulmány, amelyek a holdciklus és az emberi alvás összefüggését vizsgálták, nem ellenőrizték az olyan elemzőket, amelyekről ismert, hogy befolyásolják az emberi alvást, mint például az obstruktív alvási apnoe és az álmatlanság. A megvilágított holdfelület mennyisége a Földről nézve növekszik, és az a pillanat, amikor a Hold keresztezi a hely meridiánját, fokozatosan a késő esti órákra tolódik. Ezzel szemben a csökkenő időszakban a megvilágított felület csökken, és amikor a Hold átlép egy hely meridiánján, fokozatosan nappali órákra vált.

„492 nő és 360 férfi egy éjszakás otthoni alvásfelvételeit használtuk fel. Azt találtuk, hogy azok a férfiak, akiknek a holdciklus időszakában az éjszakai alvást rögzítették, alacsonyabb alváshatékonyságot és hosszabb alvási időt mutattak az alvás kezdete után. Ezzel szemben a nők alvását nagymértékben nem befolyásolta a holdciklus. Eredményeink szilárdak voltak a krónikus alvási problémák és az obstruktív alvási apnoe súlyosságához való alkalmazkodáshoz ” – mondja Christian Benedict, egyetemi docens az Uppsala Egyetem Idegtudományi Tanszékén, és a tanulmány első szerzője. Az egyik mechanizmus, amellyel a Hold befolyásolhatja az alvást, a napfény, amelyet a Hold visszaver, amikor az emberek általában lefekszenek.

Vélemény, hozzászólás?