A biológiai sokféleség csökkenése a vad amazóniai halászatokban veszélyezteti az emberi étrendet

A Perui Amazonasban általánosan elfogyasztott vadon élő halfajok tucatjainak új tanulmánya szerint az ott élő emberek jelentős táplálékhiányban szenvedhetnek, ha a halak biológiai sokféleségében továbbra is csökkennek. Ezenkívül az akvakultúra és más helyettesítők növekvő használata nem biztos, hogy kompenzálja ezt a hiányt.

A kutatásnak az Amazonason túlmutató következményei vannak, mivel a vadon betakarított élelmiszerek sokfélesége és bősége csökken a folyókban és tavakban, valamint a szárazföldön. Körülbelül 2 milliárd ember függ a nem termesztett ételektől; csak a belvízi halászat mintegy 60 millió embert foglalkoztat, és mintegy 200 millió ember számára biztosítja az elsődleges fehérjeforrást. A tanulmány ezen a héten jelent meg a Science Advances folyóiratban. A szerzők a perui Amazonas hatalmas, vidéki Loreto megyéjét tanulmányozták, ahol a 800.000 lakos többsége naponta legalább egyszer, vagyis átlagosan évente körülbelül 52 kilogram halat eszik. Ez nem csak fehérje, hanem zsírsavak és esszenciális nyomelemek, köztük vas, cink és kalcium elsődleges forrása. Sajnos ez nem elég; az összes gyermek negyede alultáplált vagy alulfejledt a fogamzóképes nők több mint ötöde pedig vashiányos.

Az amazóniai halászatot fenyegető veszélyek, amelyek mind az őslakosok, mind a modern fejlődés egyik fő támaszát jelentik, lehetnek az új vízerőműi gátak, a talaj eróziója a folyókba az erdőirtás következtében; mérgező lefolyás aranybányákból; és maguk a halászok is túlzottan kihasználják őket, akik a gyorsan növekvő populációk táplálásáért küzdenek. Loreto-ban a fogási mennyiségek stagnálnak; egyes nagy vándorló fajok már hanyatlásban vannak, mások pedig úton lehetnek a kihaláshoz. Máshol is így van; világszerte az édesvízi halfajok egyharmadát kihalás fenyegeti, és a Világ Vadvédelmi Alapja szerint 80 már ismert hal kihalt.

Vélemény, hozzászólás?