A 21. században is visszaköszön a Paleolit korszak

A 21. századi fejlett világban a civilizált emberek eljutottak arra a nézetre, hogy minden betegség a táplálkozáshoz vezet vissza. Erre a megoldást egy amerikai dietetikus találta meg 1975-ben.

Paleolit étrend a hosszú, egészséges élet titka. A diéta kifejlesztése óta töretlen sikernek örvend, de mégis talán napjainkban ért a csúcspontra. Egyre többen választják az egészséges életmódot. A paleolit diéta sikere az egyszerűségében rejlik. A paleo étrend követőinek szigorú tiltólistát kell, hogy betartsanak, melyek azon ételeket tartalmazzák melyeket a paleolit korszakban élő ember sem fogyasztott. Ezek pedig a gabonafélék (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs), a hüvelyesek, a tej és tejtermékek, szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán), transz-zsírok (margarin), és a készételek, melyek a fenti alapanyagokból készülnek. Azoknak sem kell lemondani a finom ételekről, akik a paleolit étrendet választják, viszont a hagyományos ízekről igen.

A paleo étrend minden olyan tiltólistás termékre kínál megoldást, melyet nem szabad fogyasztani. pl. a cukor helyett ott a Xilit vagy az Eritril. A gabonákból készült fehérlisztek helyett számos csonthéjasból készült őrleményt választhatunk a sütéshez vagy főzéshez. A paleolit korban élő ősember nem ismerte a modern civilizált ember betegséget. Nem fogyasztott fehér lisztet, így nem tudta, hogy mi az a gluténérzékenység. Nem ismerte a tej és tejtermékek által okozott laktózérzékenységet, mivel nem fogyasztott ilyesmit. A paleolit korban élő embernek fogalma sem volt arról mit jelentett elhízottnak lenni, vagy a cukorbetegség mit vonhat maga után, illetve a szív és érrendszeri betegségeket sem ismerte. A mai követők is azért választják ezt az életformát, hogy kiküszöböljék a lehetséges betegségek esélyét.

Vélemény, hozzászólás?