Amit a másnaposságról tudni kell

A világhálón számos tuti tipp kering, amivel megszüntethetjük a másnaposság okozta kellemetlen tüneteket. Rossz hír, hogy a szervezetünk dehidratáltságából adódó tüneteket semmilyen módon sem tudjuk teljesen megszüntetni, viszont némileg segíthetünk a problémán. Az alaposabb italozás után persze megfogadjuk, hogy soha többé nem csinálunk ilyet, de a legtöbbünk életében nagy ritkán előfordul, hogy másnap kellemetlen tünetekre ébredünk.

A másnaposság ellenszere gyakorlatilag nem létezik; az egyetlen biztos módszer a mértékletes alkoholfogyasztás lenne, de ha ez már elhibáztuk, akkor nézzük meg, milyen félmegoldások léteznek. Az alkohol hatására jelentős mennyiségű víz távozik az emberi szervezetből, így dehidratáció jelentkezik. Ez számos kellemetlen tünethez, fejfájáshoz és rossz közérzethez vezet. Az egyetlen megoldási lehetőség, ha a vízmennyiséget minél előbb pótolni igyekszünk. A szervezetünknek azonban időre van szüksége, hogy helyrehozza, amit előző este mi elrontottunk. Mi már csak annyit tehetünk, hogy elegendő folyadékot, lehetőleg ásványvizet biztosítunk a szervezetünk számára.

Az alkohol egy gyenge idegméreg, így képes részegséget okozni. Sok alkoholos italban viszont számos olyan anyag is előfordul, amelyek kellemetlen tünetekhez vezetnek. Ezek az italok kis mennyiség esetén nem okoznának ilyen tüneteket, de egy alapos részegség során már gondot okozhatnak. Általában a barna és a sötét italok rosszabbak ilyen tekintetben, mert több olyan anyagot tartalmazhatnak, amelyek az alkohol mellett is ártó hatással vannak a szervezetünkre. Minél színesebb, minél „ízesebb” és minél „mesterségesebb” egy ital, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a normális dehidratáción kívül más kellemetlen tüneteket is okoz.

Vélemény, hozzászólás?