Védje az élőhelyeket, hogy segítse a fajokat az éghajlatváltozásban!

A klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajok biztonságos átjárói nem mindig védettek – figyelmeztet a Liverpooli Egyetem új tanulmánya. A növekvő hőmérséklet megváltoztatja a fajok túlélési helyét, sokan észak felé, új vendégszerető foltokba költöznek. Ennek az utazásnak a kulcsa az, hogy megfelelő kapcsolatot biztosítsunk a fajok jelenlegi tartózkodási helye és a jövőben lehetséges helye között.

„Ha az összeköttetéshez elengedhetetlenül fontos élőhelyfoltok elvesznek, mert nem védik őket, akkor a fajok alkalmazkodásának egyik fő módja az éghajlatváltozáshoz akadályozott lesz. Ezért módszerekre van szükségünk a legfontosabb „lépcsőfokok” azonosítására, és ezeket vegyük figyelembe a védett területek kijelölésekor a megőrzés érdekében” – magyarázza Thomas Travers kutató. A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban ma megjelent új tanulmányban a kutatók a Condatis nevű élvonalbeli szoftvereszközt használták annak feltárására, hogy a fajok hogyan mozoghatnak észak felé 16 különböző élőhelyi hálózaton keresztül Angliában, számszerűsítve ezzel a különböző foltok jelentőségét ebben a kapcsolatnak. Azt is megvizsgálták, hogy a kulcsfontosságú területek védelmével mennyit lehetne javítani az összeköttetésen.

A tanulmányt a Liverpool Egyetem, a Natural England és az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának kutatói végezték. A csapat megállapította, hogy a fontos összekötő foltokat gyakran kihagyták a védett terület meglévő hálózataiból, ami azt jelenti, hogy az élőhelyek védelmének mértéke miatt kevesebb kapcsolat volt védve, mint amire számíthat. Az általuk vizsgált 16 élőhelyhálózat közül 12 -ben ez a hiány átlagosan 13,6% volt. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy ha csak kis mennyiségű további területet védenek meg, az nagyban befolyásolhatja az egyensúlyhiány orvoslását és az éghajlatváltozással szembeni sebezhetőség csökkentését.

Vélemény, hozzászólás?