Új vakcina szükséges a súlyos gyermekkori tüdőgyulladáshoz

Az UNSW Sydney vezette orvosi kutatócsoport új oltást, jobb stratégiákat és fokozott ellenőrzést követelt a gyermekkori tüdőgyulladás súlyos szövődményeinek leküzdésére.

A kutatók megvizsgálták a 13 vegyértékű pneumococcus konjugált vakcina (13vPCV) hatását a gyermekkori tüdőgyulladásra és az empyemára – bonyolult tüdőgyulladásra – miután körülbelül egy évtizeddel ezelőtt bevezették az ausztrál nemzeti immunizációs programba. A Thorax-ban nemrégiben megjelent új tanulmány megállapította, hogy míg a 13vPCV 21% -kal csökkentette a gyermekkori tüdőgyulladásos kórházi ápolásokat, egyidejűleg 25% -kal nőtt az empyema felvétele. A gyermekkori empyema kórházi ellátások ezen előfordulási adatai hasonlóak más országokban közölt adatokhoz. Évente körülbelül 7000 18 év alatti ausztrál kerül kórházba tüdőgyulladással. Adam Jaffe professzor, az UNSW Medicine & Health Női és Gyermekegészségügyi Iskolájának vezetője elmondta, hogy a kutatók eredményei a vakcinán kívüli szerotípusok megjelenésére utalnak – amelyekre a 13vPCV nem terjed ki.

A 13vPCV-t azért vezették be, hogy lefedje az invazív pneumococcus fertőzésért felelős 13 leggyakoribb szerotípust, kiterjesztve a lefedettséget további hat szerotípusra, köztük az 1. és a 3. típusra. Az előző vakcina (7vPCV) hét szerotípust fedett le. A szerotípus egy baktériumfajon belüli különféle változat. Jaffe professzor elmondta: „Bár az 1. szerotípus jelentős csökkenését tapasztaltuk, ma már a 3. szerotípus a domináns organizmus, amely a gyermekkori empyemát okozza – az esetek 76 százalékában – ezért erőfeszítéseket kell tenni egy olcsóbb vakcina létrehozására ami hatásos a 3. szerotípus ellen. „Valójában Ausztrália nemrég megváltoztatta az oltás adagolási rendet, hogy megpróbálja javítani a 13vPCV hatékonyságát a 3. szerotípus ellen, de folytatnunk kell a betegek megfigyelését molekuláris technikák alkalmazásával, hogy lássuk, vajon ez a változás hatással van-e rájuk.

Vélemény, hozzászólás?