Új szintetikus DNS vakcina Powassan vírus ellen

A Wistar Intézet tudósai megtervezték és tesztelték a Powassan vírus (POWV) elleni első szintetikus DNS vakcinát, amely a vírus burokfehérje egyes részeit célozta meg.

A kullancs által terjesztett, gyorsan visszatérő betegség, a POWV a fertőzött emberek 10% -ában halálos kimenetelű, káros neurológiai következményekkel jár, beleértve az agyvelőgyulladást és az agyhártyagyulladást. Ez az új POWV vakcina jelölt egyike a számos újonnan megjelenő fertőző betegség DNS vakcina felfedezésének, amelyet a Wistari Intézet Oltó és Immunterápiás Központja fejlesztett ki. A széles körben elismert Lyme-kórtól eltérően a POWV egy kevéssé ismert, potenciálisan halálos fertőző betegséget okoz, amelyet az őszi és a tavaszi időszakban kullancscsípés útján terjed. A POWV egy RNS vírus, amely a flavivírusok családjába tartozik, megegyezik a Zika vírussal, de szúnyogok helyett kullancsok közvetítik az emberekbe.

Az átvitel gyorsan előfordulhat, és az 1-4 hetes inkubációs periódus alatt bármikor jelentkezhetnek olyan tünetek, mint az influenzaszerű láz, a testfájdalmak, a bőrkiütés és a fejfájás. Bár még mindig viszonylag ritkának tartják, az utóbbi években Észak-Amerikában nőtt a Powassan vírusban megbetegedett esetek száma, beleértve Kay Hagan volt amerikai szenátor megfertőződését is, aki Powassan vírussal fertőződött meg és belehalt a betegségbe. Ennek a kialakuló fertőzésnek a kezelésére vagy megelőzésére nem állnak rendelkezésre oltások vagy terápiák. Kar Muthumani, a Wistar Intézet fertőző betegségek laboratóriumának volt docense és igazgatója, valamint a tanulmány vezető szerzője együttműködött David B. Weiner Ph.D. ügyvezető alelnök laboratóriumával, valamint a Wistar Oltó- és Immunterápiás Központ igazgatójával, hogy megtervezze és tesztelje ezt a szintetikus DNS-vakcinát.

Vélemény, hozzászólás?