Tűzkarika funkciója és hibája az autóban

Sokan úgy vélik, hogy menő dolog, ha hangosan dübörgő motorral megjelennek valahol, hiszen ezáltal könnyen fel lehet kelteni a gyengébbik nem figyelmét. Ugyanakkor, ha a dübörgő hang nem a feltuningolt motorból, hanem a kipufogó felől érkezik, az egyáltalán nem kellemes. A problémát talán a tűzkarika elhasználódása okozza.

A tűzkarika funkciójáról és meghibásodásáról ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Ha a kipufogó feltűnően hangos, akkor az több szempontból is problémát jelent. A kipufogórendszer legfőbb feladata, hogy a motorból eltávolítsa a működése során keletkező felesleges gázokat. Nagyon fontos, hogy a kipufogórendszer megfelelően működjön, hiszen a károsanyag-kibocsátásában is jelentős szerepe van. Ugyanis a kipufogórendszer megszűri a távozó károsanyagokat, aminek köszönhetően a környezetet is védi. A hibás alkatrészek teljesítményveszteséget eredményeznek. Tehát ha nincs teljesítmény az autó mögött, viszont az autó ennek ellenére nagyon hangos, akkor az valamilyen hibát jelez. A probléma akár a kipufogó kilyukadása is lehet, aminek hátterében több dolog állhat.

A tűzkarika összességében egy apró tömítőeszköz, amely alig néhány centiméter átmérőjű, középen pedig egy lyukas karika vagy gyűrű. Néhány másik alkatrésszel együtt, például a csonktömítéssel és a kipufogópasztával a kipufogó megfelelő tömítettségéért felel. Azért van szükség a tűzkarikára és egyéb alkatrészekre, mert enélkül a nagy nyomású kipufogógáz a henger és a kipufogócsonk találkozásánál úgy mondd megszökne. Viszont a jó hír, hogy a tűzkarika cseréje egyáltalán nem kerül sokba, mindössze pár száz forintból meg lehet úszni a cserét. Bővebb információkért látogasson el a ka-autoszerviz.hu weboldalra és tájékozódjon bővebben!

Vélemény, hozzászólás?