Tudnivalók a padlófűtésről

Manapság egyre több helyen alkalmaznak padlófűtést, melyről a vélemények nagyon eltérőek lehetnek. Mi most ennek próbálunk utána járni. Régebben sokan féltek ezt a fűtés fajtát alkalmazni, illetve a beszerelését igen költségesnek nevezhettük.

Viszont ezzel ellentétben el kell mondanunk, hogy a padlófűtés nagyon biztonságos és pénztárcabarát is egyben. A padlófűtés valójában az, amik a ház aljzat betonjában helyezik el a vezetékeket, melyben a későbbiekben a meleg víz fog keringeni, így átmelegítve a felületet. Mára már szinte minden újépítésű háznál ezt a fűtési formát alkalmazzák, melynek oka, hogy igen energiatakarékos, illetve az ember szervezet sokkal komfortosabbnak érzi, mint a radiátort. Ennek a fűtésfajtának az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal kedvezőbb a hőmérséklet elosztása, komfortos érzetet biztosít, könnyen takarítható, valamit a szabadabban tudjuk kihasználni a helységeket, hiszen nem vagyunk korlátozva a radiátorok által.

Viszont, amivel érdemes számolnunk, hogy a padlófűtés esetén sokkal hosszabb felfűtési idővel kell számolnunk, mint a radiátorok esetén. Ám a lehűlési ideje is sokkal hosszabb, így ebből következik az, hogy sokkal hosszabban tudja tartani a meleget a lakásban. Illetve a felülete is nagyobb, így sokkal nagyobb területen tudja leadnia hőt. Amennyiben egy újonnan épített lakásban gondolkodunk, akkor mindenképp javallott, hiszen jól összevonható energiatakarékos hőtermelő egységgel. Olyan esetekben nem ajánlott, amikor nagyon kis lakásokról van szó, illetve puffertároló nélküli szilárdtüzelés esetén. Amennyiben ezt a fűtésmódot választjuk, akkor 15-20 %-al lehet alacsonyabb fűtés számlánk évente.

Vélemény, hozzászólás?