Tippek az egyetem utáni álláskereséshez

A főiskola után munkát találni kihívás lehet, különösen ebben a gazdaságban. Úgy tűnik, hogy manapság a munkaadók mindegyike a „tökéletesen illeszkedő” jelöltet keresi, ami megnehezítheti az álláskeresést azoknak az új diplomásoknak, akiknek kevés vagy nincs valós tapasztalata.

Debra Wheatman, a Careers Done Write azt javasolja, hogy sorolja fel azokat a vezetői szerepeket, amelyeket klubokban vagy más tevékenységekben töltött be, amelyek gyakorlati készségeit demonstrálják. „Lehet, hogy most szeretne egy gyakornoki állást is folytatni” – mondja. „Ez javítja az önéletrajzát, hozzájárul a szakmai tapasztalatokhoz, és segíti a hálózat kiépítését is.” „Új főiskolai végzettségűként létfontosságú, hogy önéletrajza a legtöbbet hozza ki a megszerzett tapasztalatából” – mondja Cheryl Simpson, az Executive Resume Rescue munkatársa. Simpson azt javasolja, hogy erősítse meg önéletrajzát több kulcsszó feltüntetésével, az eddigi eredmények jobb leírásával és a releváns projektfeladatokkal. Így hangsúlyozhatja átruházható készségeit a leendő munkáltatóknak. „Amíg a megpályázott állások relevánsak az Ön szakához, jó esély van arra, hogy megfelelő képesítéssel rendelkezzen a belépő szintű állásokra” – mondja Rachel Dotson, a ZipRecruiter munkatársa. „A legvalószínűbb tehát az, hogy nehezen tudja kommunikálni, hogy képességei és tapasztalatai hogyan teszik alkalmassá egy adott pozícióra.”

Dotson azt javasolja, hogy nézze át önéletrajzát és kísérőlevelét, és kérdezze meg magától soronként, hogy minden pont megfelel-e a megpályázott állás követelményeinek. A pályázati anyagokkal kapcsolatban iparág-specifikus tanácsokat is kaphat az egyetemi karrierközpontban, és ami még jobb, a korábbi gyakornoki tanácsadóktól és jelenleg a kívánt területen dolgozóktól is. „A rossz gazdaság mellékterméke komoly torzítás a munkatapasztalat és a „tökéletes illeszkedés” tekintetében” – mondja Dorothy Tannahill-Moran, a Next Chapter New Life munkatársa.

Vélemény, hozzászólás?