Tévémentes családi tevékenységek esős napokra

Az időjárás gyakran kiszámíthatatlan. Az eső könnyen tönkre teheti hétvégi terveinket, ilyenkor le kell fújnunk a délutáni sétát, olykor a betervezett egész napos kirándulást is. A gyerekek számára különösen fontos a friss levegőn eltöltött idő, már csak a sok energia levezetése miatt is. Bármennyire is bosszantó a hirtelen jött zuhé, nem kell elkeserednünk, íme pár ötlet, hogyan teljen kellemesen a családi hétvége rossz idő esetén is, anélkül hogy a képernyőre ragadnánk.

A családi tevékenységek varázsa együtt töltött időben rejlik. Ha mindannyian felszabadultan jól tudjuk érezni magunkat, akkor nem számít hogy esik-e vagy fúj odakint. Ha otthonmaradásra kényszerít a rossz idő, ne a Tv legyen az első ötletünk! Az egyik legkézenfekvőbb, és legszórakoztatóbb dolog amit tehetünk a Társasjáték. Társasjátékok rengeteg változata beszerezhető, különböző korosztályok számára, azonban ha még izgalmasabbá szeretnénk tenni a délutánt készítsük el a saját családi társasunkat. Rajzoljuk meg a táblát, találjunk ki saját szabályokat, keressünk apró figurákat, és indulhat is a móka. A gyerekek számára ez egy izgalmas kihívás lesz, a szülőket pedig meg fogja lepni mennyi kreativitás rejlik bennük. Ha azonban nem szeretnénk otthon maradni az eső ellenére sem keressünk fel néhány múzeumot. Sokan azt gondolnánk, hogy a gyerekek ehhez még túl kicsik, nem fogja lekötni őket, azonban hála a gyermeki kíváncsiságnak és képzelőerőnek le lesznek nyűgözve a sok furcsa holmitól. Ebben természetesen, mi szülők is segíthetünk nekik, például azzal, hogy mesét szövünk a kiállított tárgyakat, képeket bevonva. Egy másik lehetőség ami szintén izgalmas és hasznos a gyermek színház, vagy bábszínház. Ez azért fontos mert a kicsikkel megismertetjük az elő történetmesélés varázsát. Ha megfogja őket amit láttak jobban fog tetszeni nekik mint Tv nyújtotta élmény, hiszen a bábszínház sok esetben interaktív, a Tv viszont sosem válaszol nekik. A színház/bábszínház nyújtotta élmény azért is jó, mert ez egy közösségi dolog, itt lehetősége van a gyerekeknek megismerni egymást, barátkozni.

A mozgás is nagyon fontos szempont lehet a családi tevékenységekben. Ez esetben is rengeteg választási lehetőségünk van. Például elmehetünk úszni, a víz garantáltan ki fogja szívni az egész családot, nem lesz sok gond az altatással, ugyanakkor meg remek lesz együtt pancsolni. Az is fontos, hogy a kicsik időben megbarátkozzanak a vízzel, így később könnyebben tanulnak majd úszni. A benti mászóterem is jó választásnak bizonyulhat, mert  gyerekek imának mászkálni, és ez otthon sokszor veszélyes lehet. Azonban egy benti mászóterem el van látva biztonsági felszereléssel, óriási szivacsok vannak a földön, úgyhogy ha a porontyunk le is potyog nem fogja megütni magát. Ez is egy olyan tevékenység lehet ami később megszeretteti a természetet gyermekünkkel. Ez csak egy pár javaslat amit kipróbálhatunk ha esik az eső, de rengeteg más lehetőségünk is van. Ne essünk hát kétségbe, ha az időjárás keresztül húzza számításainkat, most már van pár ötlet vészhelyzet esetére a tarsolyunkban!

Vélemény, hozzászólás?