Tények a Közös Piac intézményéről

A Közös Piac az Európai Gazdasági Közösség egykori általános elnevezése. Alapvető fogalom, gazdaságunk egyik fontos meghatározó tényezője, de mit is kell tudni róla? Leginkább azt, hogy ez az Európai Unió.

Az Európai Gazdsági Közösséget 1957-ben Rómában alapították, hat ország együttműködésével. Ez a hat ország az egykori NSZK, Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg. Ehhez csatlakozott később, 1973-ban Dánia, Írország és az Egyesült Királyság. Ezt követően egyre növekedett a tagok száma, 1981-ben Görögország, 1986-ban Spanyolország és Portugália is tagjai lettek. Európai Unióra 1995-ben változtatták a nevét, ekkor csatlakozott Ausztria, Finnország és Svédország, így lett 15 a tagok száma.

Au Európai Monetáris Unió (EMU) 1999. január elsején lépett életbe, melyhez nem minden EU tagállam csatlakozott. Sokáig csak 12 tagállam alkotta, közös valutájuk az euró lett. 2002. január elsejétől a nemzeti valuták helyébe ez az új pénz, az euró lépett. Az EMU 1999. decemberében az integráció intézményeinek radikális átalakítását tűzte ki célul, melyet az úgynevezett Kormányközi Konferenciák keretében szándékoztak végrehajtani. A közös, radikális politika célja az elmaradott területek fejlesztése. Azok a régiók tarthatnak igényt a fejlesztési segítségre, melyek GDP/fő értéke nem éri el a közösségi átlag 75%-át. A rendszerváltozás az a folyamat, melynek keretein belül az egykori szocialista tagországok a szocialista gazdasági-társadalmi rendszerről áttértek a piacgazdaságra. Az EU jelenleg 28 országból áll, Magyarország 2004-ben csatlakozott, az euró bevezetésére viszont itthon még sokat kell várni. Magyarország tagsága itthon egyre vitatottabb dolognak számít.

Vélemény, hozzászólás?