Télen is barna bőrszín?

A téli időszak mindannyiunk bőrét megviseli, hiszen nem jut elegendő napfényhez, így hókává válik és sok esetben bőrhibák is jelentkezhetnek. Természetesen a téli hókaság ellen megoldást jelent a szolárium, de ez nem tekinthető feltétlenül biztonságos megoldásnak, ráadásul a nem ellenőrzött vagy a rossz minőségű berendezések akár komoly veszélyt is jelenthetnek.

A téli egészséges barnaság elérése csak utópia, de természetes módszerekkel elősegíthetjük a bőr természetes egészséges színének elérését, illetve annak megtartását. A cukornád kivonat természetes önbarnítószer, amelyet egyre többen alkalmaznak. A benne található dihidroxi-aceton a bőr természetes aminosavaival lép reakcióra, aminek eredménye a barnább tónus. Ez természetesen bármikor használható módszer, de tartósnak nem nevezhető, hiszen a felső hámréteg folyamatos kopása által a barnaság egyre csökken. A stevia növényt is hasonló használják hasonló célokra; a barnító hatása nem túl nagy, viszont segítséget jelent a ráncok mérséklésében.

A boltok polcain nagyon gyakran találunk béta-karotin tartalmú napvédő krémet. Ennek az a magyarázata, hogy a béta-karotin képes megtöbbszörözni a pigmentszámot, így gyorsabb barnulást idéz elő. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami zsírban oldódik, tehát túladagolható. Túladagolás esetén vitaminmérgezésről beszélünk, aminek szemmel látható tünetei a sárga szemhéj, illetve a vékony bőrfelületek besárgulása. Fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek elősegítik a természetes barnaság elérését, illetve segítik annak hosszú távú megtartását. Kivételesen jótékony hatással van a bőrszínre a spenót, mangó, a sárgarépa, a sütőtök és a brokkoli.

Vélemény, hozzászólás?