Szükség van-e étrend-kiegészítőkre a terhesség alatt?

A várandós kismamák eltérő véleménnyel vannak ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Egyesek szerint régen sem volt szükség étrend-kiegészítőkre, mégis egészséges babák születtek, így elegendő csupán a helyes táplálkozásra odafigyelni. Mások viszont mindent elkövetnek, hogy tabletták és folyadékok formájában bejuttassák szervezetükbe a baba egészséges fejlődéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

A kutatási eredmények és tanulmányok rávilágítottak, hogy milyen rohamosan csökken az élelmiszereink, köztük a zöldségek és gyümölcsök, vitamin tartalma, és képtelenség naponta akkora mennyiségű táplálékot elfogyasztani, ami képes pótolni a szükséges vitaminokat. Az orvostudomány fejlődése fényt derített számos születési rendellenesség okára, így ma már az orvosok is szorgalmazzák az étrend-kiegészítők alkalmazását a magzat megfelelő fejlődése érdekében. Nézzük át dióhéjban, melyek is a legfontosabb és legszükségesebb vitaminok és ásványi-anyagok a terhesség alatt.

Főleg az első trimeszterben, de már a terhességet megelőző hónapokban is javallott a folsav szedése, melynek köszönhetően megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség (pl. a nyitott gerinc). Az E-vitamin magzatvédő hatása minimálisra csökkenti a vetélés kockázatát. Az agyműködéshez és az idegrendszer kifejlődéséhez B6-vitaminra, a vörösvérsejtek képződéséhez B12-vitaminra van szükség. A B1-, B2- és B12-vitaminok az anyagcsere-folyamatban vesznek részt. Az A-vitamin támogatja a magzat sejtnövekedését, valamint többek között a bőrszövetek kialakulását.

A vas segítségével elkerülhető a vérszegénység kialakulása. A K-vitamin csökkenti a terhesség alatt fellépő hányást és rosszullétet. A kalcium és a magnézium elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez, utóbbi segítségével pedig elkerülhetők a terhességi görcsök. A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor csontokba való beépülését. A C-vitamin többek között a sejtek épségéért és a vérerek falának stabilitásáért felel. A megfelelő vitamin és ásványi-anyag mennyiségéről érdemes szakgyógyszerésszel vagy szakorvossal egyeztetni, mivel egyes vitaminok túladagolása magzati fejlődési rendellenességet okozhat.

Vélemény, hozzászólás?