Sárospatak a Bodrog parti Athén

Sárospatak a turisták által kedvelt történelmi város és kulturális központ is egyben.  A város észak-magyarországon fekszik, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Északi- középhegység lábánál terül el, a Bodrog folyó mentén.

Sárospatak a tokaji vidéken helyezkedik el, a szlovák határ közelében. A város lakossága 13 ezer fő.

A várost a Bodrog parti Athénnak nevezték korábban.  Annak köszönhető, hogy a város sok évszázadon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar kultúrában, történelemben és nevelésben. A város töretlenül őrzi a középkori város úthálózatát és struktúráját. Sárospatak műemlékekben gazdag.  A mai arculata Makovecz Imre munkáját tükrözi vissza, aki több fontos épületet is tervezett, többek között a Művelődés Házát és az Árpád Vezér Gimnáziumot.

Az itt található Református Kollégium a hazai oktatás egyik központja. A XVII. században tanított itt Comenius, az oktatás jeles alakja. Református temploma barokk stílusban épült a XVIII. század második felében. A XIII. században született itt II. Endre leánya, Árpád-házi Szent Erzsébet. Róla neveztek el egy teret Sárospatakon. Ugyancsak itt található a római katolikus Vártemplom, amelyet a XV. században építettek. A várban tartották a Rákóczi-szabadságharc idején az akkori ország utolsó országgyűlését. A fegyverletétel után pedig ebből a várból indult száműzetésbe II. Rákóczi Ferenc. Sárospatak szép város és tele van történelmi emlékekkel is. A legrégebbi műemléke a város központjában található vár. Emlékezetes a Perényi-szárny, amely reneszánsz stílusban épült, és a Lórántffy-lodzsa, melyek a magyar építészettörténet legszebb emlékei között vannak. A turisták kedvenc városa Sárospatak, a sok történelmi emlék miatt, és mert fantasztikusan szép környezetben fekszik.

Vélemény, hozzászólás?