Röviden a vákuumcsomagolóról

A vákuumcsomagolás egy olyan hasznos és egyre elterjedtebb csomagolási módszer, amely a lezárás előtt eltávolítja a levegőt a csomagolásból. Ez a módszer magában foglalja (manuális vagy automatikus) az elemek műanyag fóliába csomagolását, a levegő eltávolítását a belsejéből és a csomagolás lezárását.

A vákuumfóliát néha arra használják, hogy szorosan illeszkedjen a tartalomhoz. A vákuumcsomagolás célja általában az oxigén eltávolítása a tartályból az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében, valamint a rugalmas csomagolási formákkal a tartalom és a csomagolás térfogatának csökkentése. A vákuumcsomagolás csökkenti a légköri oxigént, korlátozza az aerob baktériumok vagy gombák szaporodását, és megakadályozza az illékony komponensek párolgását. Száraz élelmiszerek, például gabonafélék, diófélék, pácolt hús, sajt, füstölt hal, kávé és krumpli hosszú ideig történő tárolására is gyakran használják. Rövidebb távon a vákuumcsomagolás felhasználható friss élelmiszerek, például zöldségek, húsok és folyadékok tárolására is, mert gátolja a baktériumok szaporodását. A vákuumcsomagolás nagymértékben csökkenti a nem élelmiszer jellegű termékek tömegét. Például a ruházatot és az ágyneműt háztartási vákuumfóliában is bátran lehet tárolni. Ezt a technikát néha a háztartási hulladék tömörítésére használják, például amikor minden összegyűjtött zsákért díjat számítanak fel. Vákuum csomagolóanyagok, műanyag zacskók, kanna, palack vagy befőttesüveg felhasználásával, otthoni használatra kaphatók.

Kényes élelmiszereknél, amelyeket a vákuumcsomagolási eljárás összezúzhat (például burgonya), alternatív megoldásként a belső gázt nitrogénnel helyettesítik. Ennek ugyanaz a hatása, hogy gátolja az oxigén eltávolítása miatti romlást. Ha az ételeket elkészítés nélkül lefagyasztják, a fagyasztó leéghet. Ez akkor történik, amikor az étel felülete kiszárad, és ez szárított megjelenéshez vezet. A fagyasztó égése megváltoztatja az ételek ízét és szerkezetét is. A vákuumcsomagolás csökkenti a fagyasztó égését, megakadályozva, hogy az étel hideg, száraz levegőnek legyen kitéve. A vákuumcsomagolás lehetővé teszi egy speciális főzési módszert, a sous-vide-et is. A francia sous-vide magában foglalja a műanyag zacskóban lezárt ételek elkészítését. Oxigénhiányos környezetben az anaerob baktériumok elszaporodhatnak, ami élelmiszer-biztonsági problémákat okozhat. Néhány vákuumcsomagolt ételben aggályos kórokozó a spóraképződő, nem proteolitikus clostridium butulniuk, a Yersenia enterocolitica és a Listeria monocytogenes. A vákuumcsomagolást gyakran használják más élelmiszer-feldolgozási technikákkal az anaerob organizmusok növekedésének gátlására. Weboldalunk kínálatában is vannak minőségi vákuumcsomagoló anyagok méghozzá többféle méretben. A transzparens vákuumfóliák és vákuum csomagoló anyagok garantáltan mindenkit lenyűgöznek majd.

Vélemény, hozzászólás?