Pinus Coulteri, az óriástobozú fenyő

Az állat és növényvilág folyamatosan kápráztatja el az embert a különlegességeivel. Ezek a különlegességek lehetnek formák, színek, méretek, életmód és még oly sok minden más. Az egyik ilyen káprázatos növény egy örökzöld, az óriástobozú fenyő.

Az óriástobozú fenyő lényege a nevéből is kitalálható. Hatalmas tobozokat terem, melyek akár 30-40 centiméter hosszúak és 15-25 centiméter szélesek is lehetnek és sokszor nem ritka, hogy 3,5 kilót is nyomnak. Ez a méret leginkább a fenyő eredeti élőhelyén alakul ki, Kaliforniában például, de mivel bírja a mi éghajlatunkat is, így Magyarországon is szép nagy tobozokat bír hozni. A fát 1905 környékén hozhatták be először Magyarországra a Hesse-faiskolából a Folly Arborétumba. Feltételezhető, hogy a malonyai parkban található, Ambrózy-Migazzi István által telepített örökzöld innen származik. Manapság már egyre több köz-és magángyűjtemény rendelkezik óriástobozú fenyővel, hiszen olyannyira különleges, de nem beszerezhetetlen növényről van szó, amit kár lenne kihagyni.

Az óriástobozú fenyő jellegzetes reliktum faj, a tengerparti hegysortól a mexikói Baja California-ig megtalálható, főként az amerikai bokorerdőkben jellemző. A fényben gazdag, ligetes területeket kedveli, más fákkal társulva fordul elő leginkább. A fiatal példányok sűrű, sok esetben bokros, több törzsű formában láthatók, melyek idővel kúp alakú koronát növesztenek. A vezérágrendszerük jellegzetesen ritkás, vízszintesből ívben felhajló. A fák elérhetik a 25-30 méteres magasságot és az egyméteres törzsátmérőt. A hatalmas tobozok előkelő díszei a kerteknek és döbbenetes látványt nyújtanak a természetben. A fiatal csemeték is jól bírják a hidegebb klímát, kifejlett korukra pedig már egészen fagytűrők lesznek.

Vélemény, hozzászólás?