Pécs, a kétezer éves város

Baranya megye székhelye a közel 150 ezres dunántúli város Pécs. Helyén már a Római Birodalom idején is város állt, ekkor Sopianae néven ismerték. A középkorban is nagyon fontos püspöki székhely volt, I. Lajos magyar király 1367-ben a városban alapította az ország első egyetemét.

Később a török hódoltság idején is fontos település volt, ekkor építették a főtéren álló hatalmas török dzsámit is. A 19. században jelentős szénvagyont fedeztek fel a város környékén, illetve később a 20. században uránércet is. A város robbanásszerű fejlődése a II. világháború után indult meg, amikor sorra nyíltak a környéken az urán- és szénbányák, a múlt század 80-as éveiben lakossága megközelítette a 180 ezer főt.  A Mecsek-hegység déli lejtőjén fekvő város kedvelt turisztikai célpont is. A kétezer éves városban rengeteg ugyanis a látnivaló és a kulturális helyszín.

Elismertségét jól mutatja, hogy 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető cím birtokosa is volt. Nagyon sok pécsi szállás várja az idelátogató turistákat az olcsóbb árkategóriától kezdve a drágábbakig. Éttermeiben a magyar gasztronómia finomságaival is megismerkedhetünk. A város környékén sok fürdési lehetőség is van. A Mecsek egy csodaszép völgyében fekvő Orfűn csodálatos tórendszer található, a közeli Magyarhertelenden termálfürdő, Abaligeten pedig egy meseszép cseppkőbarlang. Pécsen mediterrán jellegű időjárás jellemző, ezért a több magyar városnál sokkal kedvezőbb a klíma.

Vélemény, hozzászólás?