Otthonának felkészítése a földrengésre

Az USA georgiai szervezete (USGS) Coloradóban úgy becsüli, hogy a világon évente mintegy 500.000 észlelhető földrengés van, amelyekből 100.000 érezhető, és 100 közülük kárt okoz. Legyünk hálásak, hogy a legtöbb földrengés csak kisebb mértékű.

A földrengések közül azonban a legkevésbé súlyos dollármilliárdok vagyoni károkat okoznak szerte a világon. Habár ezek a legelterjedtebbek az Egyesült Államok nyugati részén, a földrengések szinte minden államban előfordulhatnak. Otthonának külső falait össze kell kötni az alapfalakkal. Bár logikusnak tűnik, ez a gyakorlat csak az 1940-es években volt általános az otthonépítésben. Szerencsére ma már előírják, hogy a külső falakat az alapfalakhoz kell csavarozni, hogy ellenálljanak az oldalirányú mozgásnak, mint például a földrengésnek. A külső fal alján fekvő vízszintes 2×4-et, amely az alapfalra támaszkodik, küszöblemeznek nevezzük. A küszöblemezt horgonyzott csavarokkal kell az alapfalhoz csavarozni, hogy a fal ne mozduljon és ne csússzon el. A horgonycsavarok távolsága a küszöblemezben nem lehet több, mint 6 láb a közepén, és 12 hüvelykes távolságon belül kell lennie a küszöblemez csuklóitól.

A küszöblemezt megtalálja az alagsorban, az alapzat falának tetején. A küszöblemez tetején látnia kell a horgonycsavar fejét, amely egy fém alátéten és anyán keresztül nyúlik ki. Ha nem látja a horgonycsavarokat megfelelő távolságban az otthonában, akkor forduljon az építési osztályhoz, hogy megismerje a helyi követelményeket és segítséget kapjon a megfelelő intézkedés eldöntésében. Különböző építési előírások vonatkoznak a csavarok átmérőjére, hosszára és távolságára az új építésnél, szemben az utólagos beépítéssel. A horgonycsavar hossza a küszöblemez vastagságától, a szükséges tartási értékektől és a beton alapfal szilárdságától is függ, de általában a betonba való beágyazódás 3,5 “és 6,25” közötti tartományba esik.

Vélemény, hozzászólás?