Otthona festése párás időszakban? Erre figyeljen!

A festési technológia az elmúlt években odáig fejlődött, hogy a festőablak jelentősen megnagyobbodott. Ezt az ablakot olyan tényezők szabályozzák, mint a környezeti hőmérséklet, az évszak és a közvetlen napsütés. Most például sokkal alacsonyabb hőmérsékleten festheti ki otthonát, mint valaha. Egyes prémium festékek akár alacsony hőmérsékleten is lehetővé teszik a festést.

Bár még mindig nem tudja kifesteni otthonát, amikor az esővíz lefolyik a falakon, mi a helyzet a köztes körülményekkel, például amikor párás az idő? Mi az a maximális páratartalom, amely elfogadható, mielőtt a festék meghibásodását kockáztatná? A külső festéshez a legjobb páratartalom általában a 40-50 százalékos tartományban van. Bár ésszerűnek tűnik azt feltételezni, hogy a szárazabb körülmények elősegítik a festék jobb megkötését, ez nem igaz. A levegő bizonyos fokú nedvessége elősegíti a száradási sebességet, és megakadályozza, hogy az ecsetnyomok a helyükre száradjanak. Amikor a festék lassabban szárad, az ecsetnyomok kisimulhatnak.

Amint a páratartalom eléri a 70 százalékot, a festék túl lassan kezd száradni. 85 százalékos páratartalom felett a festék gumiszerűvé válik, és nem szilárdul meg. Ha a páratartalom miatt késleltette a ház festését, előfordulhat, hogy soha nem fejezi be a projektet. Nincs olyan hely, ahol ne lenne párás az idő. Még a száraz városok is a nyár csúcsán hordoznak bizonyos fokú páratartalmat a levegőben. Ez a kérdés egyre fontosabb mindenki számára, aki nedves éghajlaton él, mivel a nedves felület az egyik fő oka a hibás festésnek. Mark Knaebe, az USDA Forest Products Laboratory vegyésze szerint a teljesen nedves faburkolatnak több napos és/vagy szeles napra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően megszáradjon a festés előtt. Eső, harmat vagy más magas páratartalmú körülmények között a fő probléma az nem a levegő nedvessége, hanem az, hogy ez a nedvesség hogyan váltja át a festeni kívánt felületet.