Önbizalom – mit érdemes elkerülni?

Az önbizalom az, ami motivál minket, és segít céljaink elérésében. Sok felnőttnek azonban problémái vannak az önbizalommal, vagy olyan betegségek miatt, amelyekben szenved, vagy azért, mert megfélemlítik vagy túlterhelik bizonyos kötelezettségek vagy helyzetek.

A sikerhez elengedhetetlen az önbizalom szerepe, ezért ha ebben a fejezetben észrevesszük, hogy vannak problémák, akkor jó, ha megpróbáljuk ezeket orvosolni. Az alacsony önértékelés hatással lehet szakmai teljesítményünkre, másokkal való kapcsolatainkra, egészségünkre, így nem elhanyagolható probléma. Az önbizalom azt jelenti, hogy bízik saját ítéleteiben és képességeiben. Ha hisz magában, értékeli magát, függetlenül attól, hogy milyen tökéletlenségei vannak. Ha hisz magában, azt teszi, amit helyesnek tart, még akkor is, ha mások kritizálják vagy elriasztják, hajlandó kockázatot vállalni, de a kudarc lehetőségét is, és tudja, hogyan fogadja el a bókokat az erőfeszítéseiért.

Az összehasonlítás elkerülhetetlenül boldogtalansághoz vezet. Mindig úgy tűnik az ön számára, hogy annak, akihez hasonlítja magát, megvan mindene, szebb, boldogabb, olyan dolgai vannak, amelyek önnek nincsenek, és ezért érzi magát kisebbnek és jelentéktelennek. De ha másokhoz hasonlítja magát, nem tudja a teljes igazságot róluk. Az, hogy a felszínen látja, amit ők mutatnak, nem jelenti azt, hogy nem küszködik olyan helyzetekkel, amelyekről semmit sem tud, nincsenek saját fájdalmai, bizonytalanságai. Az ok, amiért nehezen hisz önmagában vagy nem értékeli saját pozitív tulajdonságait, gyakran a gyermekkorában átélt negatív tapasztalatok miatt van. Ha egy szülő vagy tanár azt mondta, hogy nincs meg önben az, ami ahhoz kell, hogy megcsináljon egy bizonyos dolgot, amit korábban szeretett volna, és megkérdőjelezte a saját értékeit, akkor ragaszkodhat ahhoz a gondolathoz, hogy nem elég jó. Amikor az emberek, akikben megbízik, azt mondják, hogy nem tud elvégezni valamit, hajlamos lehet hinni nekik.