Nők fejéből kipattant híres találmányok

Mivel a feltalálók többségét férfiak képezték, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a női intelligencia csodájáról.  Nem is gondoljuk, hogy milyen sok hétköznapjainkban használt eszköz köszönheti „életét” a nőknek. Ebből lássunk most néhányat.

Ezen eszközök egyike a ma már szinte nélkülözhetetlen mosogatógép, melynek története igencsak érdekes. Joshephine Garis Cochrane ohiói jómódú lakos rendkívül vigyázott a családi porcelánkészletre és olyannyira féltette azt, hogy semmiképp sem kerülhetett a cselédek kezére. A mosogatást azonban ő sem vállalta. A mosatlanok látványa mégsem hagyta nyugodni és úgy döntött, ő maga készít egy mosogatógépet. Az ötlet hamar összeállt fejében, ám a munkát férje halála miatt abba kellett hagynia egy kis időre, hogy a fennmaradó adósságokat törlessze. Ezek a nehézségek azonban nem adtak okot a meghátrálásra, így 1886-ba szabadalmaztatta találmányát, 1893-ban egy chicagói világkiállításon pedig elnyerte az első díjat. Egy másik szintén híres találmányt köszönhetünk az amerikai Mary Andersonnak, aki 1903 januárjában egy New York-i villamoson utazva arra lett figyelmes, hogy a jármű vezetője alig lát ki az ablakon és többször is kénytelen megállni, hogy letisztítsa azt a hótól.

Az eset után Marynek az az ötlete támadt, hogy megalkot egy gumival ellátott kart, amelyet egy az autó műszerfalára szerelt karral irányít, hogy letisztítsa az ablakot, így a vezetőnek nem kell mindig megállnia, hogy elvégezze ezt a feladatot. 1916-ra a járművek egyik tartozéka lett az ablaktörlő. Hölgyeknek köszönhetjük még a Queen papír táskákat, a körfűrészt, a golyóálló mellényt, és sok más nagyszerű találmányt, tehát nincs okunk a szégyenkezésre, hiszen elődeink nagyszerű dolgokat alkottak.

Vélemény, hozzászólás?