Munkakörök, amelyek ma már nem léteznek

A világ és a technológia fejlődése révén ma már rengeteg olyan feladatot végeznek el gépeke, amelyekhez régen emberi kezekre volt szükség. Ezek olyan munkakörök, amelyekről talán még nem is hallottunk és meghökkentőek lehetnek számunkra.

A kezdetleges bowling pályák nem rendelkeztek olyan funkcióval, amelyek a bábuk felállításáról gondoskodtak, ezért ennek a pozíciónak a betöltéséhez fiatal fiúkat alkalmaztak. Furcsa feladat jutott az emberi „ébresztőóráknak”, vagy kopogóknak, akiket tehetős emberek alkalmaztak arra, hogy reggelente a kért időben felébresszék őket. Ébresztőóra híján ezek az emberek kopogtak pálcákkal az ablakon, vagy kavicsot dobáltak fel. Ők voltak az igazi korán kelők. A hűtőberendezések elterjedése előtt emberek hordtak jeget a kamrákba, akiket jégvágóknak neveztek. Munkájuk, rendkívül veszélyesnek bizonyult, hiszen a befagyott tavakról hordták a jeget. Létezett egy időszak, amikor a patkányok mindenhol elszaporodtak, megtöltötték a városok utcáit és betegségeket terjesztettek. A patkányfogók feladata az volt, hogy minél többet eltávolítsanak belőlük, de vigyázniuk kellett, mert egy fertőzött patkány harapása végzetes kimenetelű lehetett. Az utcai világítás nem az elektromosság felfedezésekor terjedt el, hiszen mér hamarabb is létezett. A lámpákban olajjal működő fáklyák voltak, amelyeket az erre alkalmazott emberek gyújtottak meg esténként és oltottak el reggel. Ők feleltek az olaj pótlásáról is.

A gyári felolvasónak talán ma is nagy hasznát vehetnénk, hiszen ő volt az a személy, aki könyvekből, újságokból olvasott fel a népnek, s így talán a munka sem tűnt olyan fárasztónak. Rendkívül érdekes megismerkedni azokkal a teendőkkel, amiket mi ma már nem végezhetnénk.

Vélemény, hozzászólás?