Montenegró fizetőeszköze és financiális tudnivalók

Utazni nagyszerű dolog, azonban a megfelelő előkészület nélkül könnyen rémálommá válhat az út. Éppen ezért célszerű előzetesen tájékozódni, különösen a financiális tudnivalókat illetően. Fontos, hogy az ország milyen pénznemmel rendelkezik és mit érdemes tudni a pénzváltásról. Ha ezeknek nem jár utána, az komoly költségekkel járhat!

Montenegró pénzneme az euró. A dolog pikantériája viszont az, hogy Montenegró nem tagja az Európai Uniónak. Habár nem kizárt, hogy tag lesz, hiszen jelentkezett a tagok közé. Az euró bevezetésével viszont nem vártak, ahogy megszűnt a német márka, mindenféle megállapodás nélkül bevezették az eurót az országban. Az eurót a koszovóiakhoz hasonlóan úgy mondd „de facto” vezették be. Ebből következik, hogy Montenegró nem rendelkezik teljesen egységes pénznemmel. Az elfogadott nyugati pénzek mellett szerb dinárral is lehet fizetni az országban, habár a hivatalos helyeken kizárólag az eurót fogadják el. Ez a helyzet a pénzváltóknak kedvez, akik gyakran vissza is élnek helyzetükkel. Ennek elkerülése érdekében alaposan végig kell gondolni, hol szeretne pénzt váltani, illetve nem árt tájékozódni!

Ha nem szeretne pórul járni, azt javasoljuk, hogy hivatalos helyeken váltson pénzt, például postán, hivatalos pénzváltóban vagy bankban. Ahol csak tud, fizessen bakkártyával. Ez egyszerű és egyben praktikus módszer. Ugyanakkor arra nem árt felkészülni, hogy a fejletlenebb területeken, például falvakban erre nem sok esélye lesz, így nem árt, ha készpénzt is tart magánál. Az alapos felkészülés és egy kis matekozás sokat segíthet, hogy ne kelljen plusz költségekkel szembesülnie. Természetesen az utazáshoz az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni. Bővebb információkat az axa-assistance.hu weboldalon talál!

Vélemény, hozzászólás?