Mit tegyünk tűz esetén?

Azt hiszem túlzás nélkül állítható, hogy az emberek jelentős részének egyik legnagyobb félelme, hogy egyszer tűz üt ki az otthonukban. Vitathatatlan, hogy kevés rémisztőbb dolgot lehet elképzelni, ám épp ezért fontos, hogy alaposan fel legyünk készülve arra, hogy hogyan cselekedjünk egy ilyen helyzetben.

A tűz ugyanis legtöbbször váratlanul csap le és nemhogy perceink nincsenek átgondolni a következő lépésünket, de sok esetben másodpercek alatt kell meghozni a megfelelő döntéseket. A legfontosabb – és egyben azt hiszem a legnehezebb is -, hogy maradjunk nyugodtak. Ahogy egyszer egy szakértő is nyilatkozta, pánikolhatunk majd annyit, amennyi jólesik, miután már elmúlt a veszély, ám addig hideg vérrel, megfontoltan és gyorsan kell cselekednünk. Az első lépés, hogy felmérjük a tűz forrását. Sajnos ez elég változatos lehet, kezdve a meggyulladó karácsonyfától egészen a lángoló serpenyőig, ám az esetek döntő többségében a háztartási tűz forrása vagy egy elektromos berendezés, vagy a konyhából eredő láng.

Pár másodperc alatt fel kell mérni, hogy milyen stádiumú égéssel állunk szemben. Kezdődő tűz esetében próbáljuk meg elfojtani a lángokat, hisz ha elzárjuk az oxigén útját, akkor az égés elmúlik. Nagyon fontos, hogy elektromos berendezést és olajat soha, semmilyen körülmények között sem szabad megpróbálni vízzel locsolni, mert életveszélyes. Itt pedig mindenképpen szót kell ejtenünk a megelőzés fontosságáról. Amennyiben családi házban lakunk, az első dolgunk legyen, hogy vásárolunk egy megbízható – és kellően nagyméretű – tűzoltó készüléket. Társasházakban a lépcsőházban találunk ilyet – érdemes megnézni, hogy pontosan hol, hogy baj esetén ne kelljen keresni -, de kertes ház esetében magunknak kell gondoskodni a meglétéről. Egy ilyen készülékkel biztonsággal elkezdhetjük az oltást. Ha nem járunk sikerrel, akkor nem marad más, mint a menekülés. Hagyjuk el azonnal az épületet – ügyelve arra, hogy mindenki, aki bent tartózkodott hasonlóképp jár el – és haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat. Ne kockáztassuk a testi épségünket, mert egy lakástűz nagyon gyorsan terjedhet és az égés mellett a füst belélegzése is életveszélyes állapotot idézhet elő.