Mit kezdjünk egy manipulatív, áskálódó munkatárssal?

Néha nem is azért nehéz reggel bemenni a munkahelyünkre, mert egész nap feladatok várnak ránk, hanem egyszerűen azért nem fűlik hozzá a fogunk, mert a munkatársaink olyan légkört teremtenek, ahol nem érezzük jól magunkat.

Ez pedig rendkívül veszélyes folyamat, hisz az egész miliőt romba dönti és a produktivitás szempontjából is káros. Sok esetben azonban az a helyzet, hogy nem a csapat tehet erről, hanem egyetlen egy olyan kolléga, akinek lételeme, hogy fúrjon másokat. Amikor már hosszú évek óta dolgozunk valahol, akkor pontosan kiismerjük a munkatársainkat és maximum akkor érhet bennünket meglepetés, amikor valaki új kerül a céghez és róla derül ki, hogy az őszintétlen mosoly mögött egy igazi számító ember lakozik. Szerencsére a legtöbb ilyen esetben ez az új kolléga nem húzza túl sokáig, hisz a jól összeszokott csapat előbb-utóbb összezár és kirekesztik maguk közül. Ám ha mi vagyunk az újonc és egy számunkra teljesen idegen helyen kezdünk el dolgozni, akkor eleinte fogalmunk sincs az ottani viszonyokról, éppen ezért roppant óvatosan kell eljárnunk.

Hogy sikeresen elkerüljük a konfrontációt, nem árt, ha nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy mik a jelei annak, ha egy manipulatív emberrel hozott össze minket a sors. Persze könnyen lehet, hogy újdonsült kollégáink barátsággal fogadnak minket – és ezzel nincs is semmi baj, sőt -, ám akkor mindenképpen fogjunk gyanút, ha valaki rögtön úgy környékez meg – akár már az első napunkon -, mintha ezeréves barátok lennénk. A manipulatív emberek egyik legfőbb fegyvere ugyanis pontosan ez. Villámgyorsan a bizalmunkba férkőznek, megosztanak velünk olyan – belsős – információkat, amelyek nem ránk tartoznak – és emellett nem is megyünk semmire azzal, hogy tudunk róluk -, ám cserébe önkéntelenül mi is túl sokat elmondunk és az így kapott információkat idővel majd felhasználják ellenünk. Bármennyire is elveszettnek érezzük magunkat az első hetekben, semmiképp se essünk túlzásokba a kapcsolatépítés terén, s bár nyugodtan lehet barátkozni, de abban az időszakban, amíg rendesen képbe kerülünk az ott dolgozókat tekintve, inkább szorítkozzunk a munkával kapcsolatos információkra.