Mit isznak percenként ezer pohárral?

Van egy ital a Földön, amit bizony átlagosan ezer pohárral iszogatnak percenként a világ különböző pontjain. Azt nem írhatjuk, hogy ennyit gurítanak le, mert nem olyasmiről van szó, amit csak úgy „be lehet nyelni”, hanem egy olyan italról, amit jóízűen el lehet iszogatni, kortyolgatni.

Egy likőrről van szó, ráadásul olyan likőrről, amit a nők körében lehet leginkább népszerűsíteni, bár a férfiak is szívesen elkortyolgatják. A krémes lágyságú, édes Baileys-ről van szó. Érdekesség, hogy ezt az italkategóriát csak néhány évtizede fejlesztették ki, előtte nem igazán ittak krémlikőröket az emberek. Előtte azért nem volt ilyen jellegű ital, mert nem állt rendelkezésre az a technológiai háttér, amivel megfelelően, sőt kiváló eredményt elérve lehetett volna a whiskeyt és a tejszínt elegyíteni egymással. A tejszín vagy megromlott vagy pedig kicsapódott volna a kellő technológia nélkül, de szerencsére a problémát már egy jó ideje orvosolták, így most már számtalan krémlikőr áll az édesszájú alkoholkedvelők rendelkezésére.

A Baileys nem csak ír whiskeyt és tejszínt tartalmaz, hanem még vaníliát, sok-sok csokoládét és néhány titkos hozzávalót is. Az itóka hamar népszerű lett, sőt, világhírű. Nem csupán italként használják, de a kávék, a sütemények, a különböző bonbonok, édességek ízesítésének céljából is vásárolják, felhasználási területe egészen széles. Különösen fonom fagyi kelyheket készítenek ezen ital felhasználásával. Jelenleg Írországban nagyjából kétezer farmer feji a teheneit azért, hogy a világ elsőszámú likőrjének tejszínéhez megfelelő mennyiségű tejet biztosítson. A Baileys világszerte ismert, előkelő ital, jégre töltve az igazi. Számos olcsó utánzat készült a mintájára, de azonnal felismerhető a különbség.

Vélemény, hozzászólás?