Minden idők legjobb mozi sikerei

Időről időre történnek összesítések a filmvilágban, kiderítendő, melyik alkotás áll a legközelebb a nézők szívéhez. Számba veszik valamennyi filmstúdió produkcióját, elemzik, megvizsgálják több oldalról és kinyilvánítják, mit jelentett az adott év számára, amikor megjelent a mozivásznakon. A hatáskeltés mellett számít, gyarapította-e a bevételeket, de lényegében a népszerűség a döntő szempont a mérlegelésnél.

Még 2010-ben a The Guarnian készített toplistát minden idők legjobb mozi sikereiről. Műfajtól függően kategóriákat hozott létre, besorolva olyan kasszasikereket, mint a Keresztapa és az Óz, a csodák csodája. Az összeállítás sokak szerint megfelel a valóságnak, az adott korok rajongási indexének keresztmetszetét adja. Szerzői film és dráma, krimi, horror, akció- és háborús film, sci-fi és fantasy film, illetve vígjáték kategóriákban hozott komoly döntést, mely alkotások kerüljenek a legjobbak közé. Így derült ki, hogy Andrej Rubljov (Andrej Tarkovszkij, 1961), a Kínai negyed (Roman Polanski, 1974), a Psycho (Alfred Hitchcock, 1960), az Apokalipszis most (Francis Coppola, 1981), 2001: Űrodüsszeia (Stanley Kubrick, 1968) és Annie Hall (Woody Allen 1977) című filmek érdemelték ki az első helyeket. A besorolással nem mindenki értett egyet mondván, hogy a kategóriák nem mindig fedik az adott filmek tematikáját, stílusát. Azóta sok minden történt Hollywoodban és Európa filmstúdióiban, az elmúlt 15 év új nézőpontok alapján csatolta az újdonságokat a listához.

A Vox magazin 1997-től vizsgálta meg a mozi sikereket és a kedvencek közé azokat választotta, melyekkel többé-kevésbé egyetértett a publikum. A nyilvánosság bevonásával meghozott döntés eredményeképp az alábbi lista született meg: Erőszakik (2008), Oldboy (2003), Amerikai szépség (1999), Harcosok klubja (1999), Amélie csodálatos élete (2001), Elveszett jelentés (2003), A pankrátor (2008), Az őrület határán (1998), Egy makulátlan elme örök ragyogás (2004), Memento (2000). A felméréssel kiderített népszerűségi index alapján rangsorolt filmek helyezései nem mérvadóak és nem véglegesek. Mivel a Vox többféle statisztikát is összehozott, látható, hogy különböző választásmódok szerint állított fel több toplistát. A 2015-ös év legjobb mozi sikerei között említhető: a Vasember 3, a Gru 2, Halálos iramban 6, a Szörny egyetem, az Éhezők viadala, az Acélember, a Gravitáció, a Thor: sötét világ, Croodék és a Z világháború.

Vélemény, hozzászólás?