Minden amit tudni érdemes a B2-vitaminról (riboflavin)

A B2-vitamin, más néven riboflavin, a 8 B-vitamin egyike. Az összes B-vitamin segít a szervezetnek az élelmiszert (szénhidrátot) glükózzá alakítani, amelyet energiatermelésre használnak fel. Ezek a B-vitaminok, amelyeket gyakran B-komplex vitaminoknak neveznek, szintén segítik a szervezetet a zsírok és fehérjék metabolizmusában. A B komplex vitaminok szükségesek a máj, a bőr, a haj és a szem egészségéhez. Segítik az idegrendszer megfelelő működését is.

Amellett, hogy energiát termel a szervezet számára, a riboflavin antioxidánsként is működik, és felveszi a harcot a szervezetben lévő káros részecskékkel, úgynevezett szabad gyökökkel. A szabad gyökök károsíthatják a sejteket és a DNS-t, és hozzájárulhatnak az öregedési folyamatokhoz, valamint számos egészségügyi állapot, például szívbetegség és rák kialakulásához. Az antioxidánsok, például a riboflavin felvehetik a harcot a szabad gyökök ellen, és csökkenthetik vagy segíthetik megelőzni az általuk okozott károkat. A riboflavinra azért is szükség van, hogy segítse a szervezetet a B6-vitamin és a folsav által használható formákká alakításában. A növekedéshez és a vörösvérsejt-termeléshez is fontos. A B2-vitamin más tápanyagokkal együtt fontos a normál látás szempontjából.

A korai tanulmányok azt sugallják, hogy a riboflavin segíthet megelőzni a szürkehályogot, a szemlencse károsodását, ami homályos látáshoz vezethet. A kutatók azonban nem tudják, hogy ez a riboflavinnak, a niacinnak vagy a kettő kombinációjának köszönhető-e. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a riboflavin valóban segíthet-e a szürkehályog megelőzésében. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a migrénben szenvedők csökkenthetik a migrén gyakoriságát és a migrén időtartamát a riboflavin szedésével.