Minden, amit érdemes tudnia a pneumatikáról

Kezdjük azzal, hogy egyszerű magyarázatot adunk a pneumatikus rendszerekről. A pneumatikus rendszerek sűrített levegőt használnak az energia átadására, továbbítására. A hidraulikus rendszerekhez hasonló funkciót látnak el, csak a míg a hidraulikus rendszerek folyadékkal – többnyire olajjal – addig a pneumatikus rendszerek működése sűrített levegővel vagy különböző gázokkal valósul meg. Ami a sűrített levegőt illeti, ez a légkörből származó levegő, amelynek térfogata sűrítés révén csökken, amely nyomásnövekedést eredményez. A legtöbb pneumatikus rendszer működése állandó sűrített levegőellátásra támaszkodik.

A pneumatika egyszerű és megbízható módszer a dolgok mozgatására, pusztán tiszta, száraz levegő használatával. A pneumatikus rendszerek ezt a sűrített levegőt használják a mechanikus mozgás- és erőalkalmazások létrehozására a gyári automatizálási rendszerekben végzett „munkavégzés” érdekében.

Az ipari pneumatikáról, a működéshez szükséges rendszerelemekről és a főbb pneumatikus rendszerek gyártóiról a Next Evolution Kft. weboldalán tudhat meg többet.

A pneumatikus rendszerek légkompresszort használnak a levegő térfogatának csökkentésére, hogy növelje annak nyomását. Ez ezután szűrőn vagy szűrőkön keresztül pneumatikus csövekbe kerül, ahol szelepek vezérlik, mielőtt elérné a működtető szerkezetet, amely a folyamat végén elvégzi a munkát. Ez lehet egy henger, vagy egy olyan eszköz, amely valamilyen funkciót lát el; például emel, mozgat vagy megfog.

A pneumatikus rendszerek az elektromos hajtóművek és motorok alternatívájaként használhatók lineáris és forgómozgásos alkalmazásokhoz. Általában kisebb terheléseknél használják, mivel a levegős pneumatikus rendszerek kisebb erő adnak át, mint a folyadékkal működő hidraulikus rendszerek. A hidraulikus rendszerrel szemben a tiszta működés mellett további előnyük, hogy mivel a levegő könnyen sűríthető, összenyomható, a pneumatikus rendszerelemek képesek elnyelni a túlzott ütések által keletkezett erőket is. A gyártás fejlődésével és a tömítések, például a korrózióállóság fejlődésével a pneumatikus rendszerek használatának környezete megnőtt, és a pneumatika egyes elektromos automatizált rendszerekhez hasonlítható.

Amennyiben többet szeretne tudni a pneumatikus rendszerekről és Ön is megbízható pneumatikus eszközökkel szerelné fel gyártósorait keresse fel a Next Evolution Kft. webáruházát.