Mikor érdemes elő-, illetve végtörleszteni?

Hazánkban nagy kultúrája van a saját ingatlannak, emiatt aztán a legtöbb fiatal elsőszámú életcélja az, hogy lakást, vagy házat vásároljanak. A magas árak miatt azonban ez az esetek többségében csak családi segítséggel, vagy hitellel oldható meg.

A lakáshitelek nem ördögtől való konstrukciók, ám nagyon alaposan meg kell fontolni, hogy mikor szabad beleugrani, illetve mikor bölcsebb inkább kivárni, és tovább gyűjteni a tőkét. Alapvető tanácsként megszívlelendő, hogy a hitelfelvételt mindig alapos kalkuláció előzze meg, különös tekintettel az egyéb költségekre, no és persze a várható bevételekre. A nagy öregek azt javasolják, hogy olyan konstrukcióba szabad csak beszállni, aminek a törlesztő részletét akár duplán is ki tudnánk fizetni havonta, különösebb probléma nélkül. Ennek az oka az, hogy egyrészt nem tudhatjuk, hogy az életünk hogyan alakul öt, vagy tíz év múlva, másrészt pedig ha nem fix hitelről van szó, akkor érdemes számolni a kamatfordulók utáni megemelkedett részletekkel is.

Ám sok esetben az élet jóval pozitívabb fordulatot vesz idővel, mint ahogy azt anno gondoltuk volna. Ha pedig az anyagi lehetőségeink lehetővé teszik, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a futamidő lejárta előtt kiszálljunk a hitelből. Ha teljes egészében kifizetjük az egész tartozást, akkor az a végtörlesztés, amennyiben pedig egy-egy nagyobb összeget forgatnánk bele a hitelbe, akkor az az előtörlesztés. Hogy mikor melyik az okos döntés, az szintén puszta matematika kérdése. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük szakember segítségét, aki a várható kamatváltozással, inflációval és minden egyéb külső tényezővel együttesen kikalkulálja a számunkra legkedvezőbb forgatókönyvet. Ilyenkor tényleg mindent érdemes bevenni a képletbe, mert van olyan eset, amikor azzal járunk a legjobban – anyagilag -, ha hagyjuk a normális mederben kifutni a hitelt. Főképp akkor fordulhat ez elő, amikor már több, mint a felén túl vagyunk a futamidőnek, hisz ilyenkor a törlesztő részlet nagy része már a tőketartozást csökkenti, míg a futamidő elején szinte csak a kamatokat fizetjük.