Minden, amit az A-vitaminról tudni kell

Az A-vitamin hétköznapi nevén Retinol és a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A legfontosabb tulajdonsági közé sorolhatjuk a szürkületben való látás biztosítását.

Az A-vitamin több formában is megtalálható a természetben. Megtalálható, mint A vitamin és úgynevezett előanyagok ként is, melyek  provitaminok formájában fordulnak elő. Az egyik ilyen provitamin a karotin. Továbbá természetes formában megtalálható még állati belsőségekben, mint pl. a májban, vesében és a szívben. Illetve a tejtermékekben, tojássárgájában és a tengeri halakban is. A karotin főként a növényekben található meg, mint a sárgarépában, sárgabarackban, parajban, sárgadinnyében és minden erősen sárga, piros és zöld gyümölcsökben és zöldségekben. A szervezetünk akár 1-2 évre előre képes elegendő A-vitamint elraktározni. Amennyiben túlzásba visszük a fogyasztását, még mérgezés is előállhat. Ám ez igazán ritkának nevezhető, és olyan esetekben állhat elő, ha vitamin készítményeket alkalmazunk, melyekben nagy mennyiségben megtalálható az A-vitamin és mellé még táplálék formájában is bevisszük a szervezetünkbe.

A túladagolás tüneteiként jelentkezhet fejfájás, Hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, ízületi fájdalmak, fáradékonyság, vesebántalmak és hajhullás is. Amennyiben a karotint adagoljuk túl a szervezetünkben, akkor a bőr színe sárgára változhat főleg a tenyéren és talpon észlelhető. Amennyiben viszont a szervezetünkben A-vitamin hiánya lép fel, akkor megnőhet az egyes daganatok kialakulásának az esélye. A szervezetünknek szüksége van az A-vitaminra a zavartalan növekedéshez, csontok és fogak egészséges fejlődéséhez. A gyermekek számára sokkal fontosabb az A-vitamin pótlása, hiszen fejlődő korban sokkal érzékenyebbek annak hiányára.

Vélemény, hozzászólás?