Milyen padlóburkolatot válasszunk?

Amikor lakásfelújításba fogunk, vagy épp új ingatlant vásárolunk és az alapoktól formálnánk a belsőt a saját ízlésünkre, akkor mindig egy sarkalatos pont a megfelelő padlóburkolat kiválasztása. Nem csupán azért, mert annak a későbbiekben passzolnia kell dizájnban a többi berendezéshez, hanem praktikussági okokból is nehéz döntés.

Azzal ugyanis mindenképpen érdemes számolnunk, hogy a későbbiekben a csere – ha mégis úgy éreznénk, hogy rosszul választottunk – nem feltétlen lesz egyszerű mutatvány. Melegburkolatok esetében sem mindig könnyű a felszedés és az újrarakás, ám hidegburkolatnál (itt elsősorban járólapra, csempére gondolunk) egyenesen rémálom is lehet egy ilyen mutatvány. Ennél fogva roppant mód tanácsos alaposan megtervezni a lakás többi elemét is, különös tekintettel a falak színére, no és persze a bútorok stílusára. A burkolásnak pedig csak akkor szabad nekiállni, ha a komplett elképzelés már legalább nagy vonalakban összeállt.

Ám még ilyenkor is komoly fejtörést okoz, hogy hova milyen padló lenne az ideális. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hidegburkolatot csak olyan helyiségekbe érdemes tenni, ahol azt valamilyen ok indokolja. Nyilvánvalóan a fürdőszoba és a mellékhelyiség mindenképpen ilyen, már csak higiéniai okokból is érdemes így gondolkodnunk, hisz a járólapot sokkal könnyebb tisztán tartani, lévén nem érzékeny a vízre. Ám a lakás többi részénél hátrányt jelenthet, hogy érzetre valóban hideg egy járólap, ennél fogva nem biztos, hogy szerencsés választás nappaliba, de akár még a folyosóra sem (a konyha azonban megfontolandó). Kivételt képez ez alól az az eset, ha padlófűtést is tervezünk. Ekkor ugyanis a járólap is kellemes hőmérsékletű lesz, ráadásul a hő ellenállása is remek, ennélfogva az egyik legalkalmasabb burkolat padlófűtéshez. Melegburkolatok esetében gyakorlatilag csak az ízlésünk – és a pénztárcánk – szab határt az elképzeléseinknek. Kiváló minőségű laminált padlók léteznek, de a parketta, vagy a valódi fa is stílusos – és megfelelő karbantartás esetén örökéletű – megoldások.