Milyen beltéri ajtót válasszunk?

Lakásunk kialakításakor az egyik leglényegesebb kérdés lehet, hogy milyen ajtókat is válasszunk a szobákba, ezek milyen színűek, anyagúak legyenek. Sokan nem is fontolják meg alaposan a beltéri ajtó kiválasztását, pedig sok szempontot figyelembe kell venni, hisz ezeket hosszú időre vásároljuk, passzolnia kell a bútorzatunkhoz, valamint a leglényegesebb, hogy minőségesek legyenek, mivel előfordulhat, hogy ennek hiányában egy idő után nem tudjuk őket becsukni, eldeformálódnak és elszíneződnek.

Az ajtó árát legjobban az anyaga határozza meg, amiből készült. A sorban a legolcsóbb darabok közé a dekorfóliás típusok tartoznak, amik áruk ellenére nagyon látványosak. Ezeket már előre legyártva megvásárolhatjuk, stabil gyártási technológiával készítik. A kíméletes használatra tökéletes lehet, viszont ha már erős igénybevételnek tennénk ki, találkozhatunk hátrányaival. Ezeknél nem engedhetjük fantáziánkat annyira szabadon, hisz tolóajtós kivitelben nem gyártják, valamint a szín és forma választéka sem olyan széles körű.

A CPL fóliások már egy közepes árkategóriába tartoznak, viszont itt a vásárlóknak lehetőségük van egyedi méretre gyártatni belőlük, ízlésüknek, esetleg a lakásuk stílusának megfelelően. Ennek gyártásához laminált lemezt használnak. Az 5mm-es farostra, esetleg HDF-re magas hőmérsékleten impregnált mintás papírt préselnek, ami egy hő-, karc- és vegyszerálló felületet jelent. Ez a fólia ábrázolhatja a fa erezetét, illetve minden más mintát. Kinézete élethű és a vásárlók részére számtalan szín áll rendelkezésre. Ez a típusú beltéri ajtó erősebb és ellenállóbb, mint a dekorfóliás. Hátrányai közé tartozik, hogy nem rendelhetünk íves formákkal rendelkezőket, és gyártása során, nagyobb a hibalehetőség is. A beltéri ajtók körében ezek a típusok a legnépszerűbbek.  A beltéri ajtók prémium kategóriájába a fafurnér ajtók tartoznak. Ezek valódi faanyagból készülnek. A piacon ennek már széles választékával találkozhatunk. Az egyedi, asztalosmunkában történő gyártásban nincsenek korlátok, a pontos és precíz gyártásnak köszönhetően, az ajtó minden egyes része kemény és nagyon ellenálló, viszont többet is kell fizetnünk érte.

Vélemény, hozzászólás?