Miért retteg attól, hogy új állást keressen?

Utálja a munkáját? Azt tapasztalja, hogy naponta panaszkodik a családodnak és a barátainak? Minden vasárnap este azt mondja magának, hogy végre abbahagyja és új munkát talál? Ha már nem bírja tovább gyakran elgondolkodik ezen, de az esetek többségében nem hajtja végre amit szeretne.

Ehelyett elmegy dolgozni, hazajön, panaszkodik, és újra kezdi az egész ciklust. Teljesen kimerült a jelenlegi munkahelyén, de retteg az új állástól. Miért? Igen, ijesztő lehet egy új munka megkezdése. Alkalmazkodnia kell egy új munkakörnyezethez, új barátokat kell szereznie, és még néhány új készséget is el kell sajátítania – és nem tudja, hogy tetszeni fog-e, miután elkezdte. Mi van, ha rosszabb lesz, mint az utolsó munkája? Mi van, ha nem kedvelik? Mi van, ha nem illik a csapatba? Mi van, ha nem olyan szinten teljesít, mint várták? Hasonló ahhoz, mintha egy új iskolában kezdene, ahol senkit sem ismer. Az igazság az, hogy új munkakezdés félelmetes lehet. Új helyzetbe lép, és nem tudja, mire számíthat. A legjobb, amit tehet, ha minél jobban megismeri a céget, mielőtt elfogadja az ottani állásajánlatot. Tanulja meg kívül-belül, próbálja meg megismerni azokat az embereket, akikkel együtt dolgozna LinkedIn-en vagy egy kávé mellett, és tegyen fel kérdéseket, amelyek betekintést nyújthatnak a vállalati kultúrába.

Nem érzi úgy, hogy megvan mindene, amire szüksége van máshol? Fél új állást találni, mert nem akar alkalmatlan alkalmazottnak látszani? Ha úgy gondolja, hogy hiányoznak a készségek ahhoz, hogy máshol sikeres legyen, vegye elő a készségeit. Ezután hasonlítsa össze őket azokkal a készségekkel, amelyek szükségesek a megfontolt munkákhoz. Mi hiányzik? Hol kell fejleszteni a képességeit? Vannak további készségei, amelyek alkalmasak a munkára? Készítsen egy listát a készségeiről és azokról, amelyeket fejlesztenie kell. Meg kell értenie, mit kínál, hogy hatékonyan értékesíthesse magát a munkaadóknál.

Vélemény, hozzászólás?