Miért fontosak (és hasznosak) a teljesítményértékelések?

A teljesítményértékelések vegyes érzelmeket válthatnak ki a szakemberek körében. Egyesek számára izgalmas időszak ez, amikor megvitatják az elért eredményeket, és megveregetik a hátát. Mások számára idegtépő idő, amikor a hiányosságokról beszélnek, és néhány alkalmazott megkérdőjelezi képességeit.

Fontos azonban az érzelmek kordában tartása. A teljesítményértékelések lehetőséget adnak a munkavállalóként való fejlődésre, és ezeket meg kell fogadni. Íme néhány tipp a sikeres teljesítményértékelés előkészítéséhez és végrehajtásához. Az első napon tervet kell készítenie arra vonatkozóan, hogy hogyan kíván munkavállalóként növekedni, mit szeretne elérni, és milyen értéket szeretne nyújtani a vállalatnak. Vannak, akik az interjú során elkészített 30-60-90 napos tervet használják útmutatásként, ha használták. Miután elkészített egy tervet, vezessen naplót, vagy használjon rendszert, hogy nyomon kövesse a tanultakat, céljait, eredményeit és gyengeségeit. A gyengeségek nyomon követése ugyanolyan fontos, mint az eredmények. Az önismeret nagyszerű tulajdonság, és ha tisztában van a gyengeségeivel, tervet készíthet azok kezelésére, és végül erősségekké alakíthatja őket.

Az ilyen típusú teljesítménykövetést mindig meg kell tenni – nem csak a teljesítmény -felülvizsgálatra való felkészülés során. Ez jobb munkavállalóvá teszi, és segít a karriercélok létrehozásában és kiigazításában is. Ismét fontos, hogy ne legyen túl érzelmes. A teljesítményértékelés a hallgatás ideje. A legtöbb felülvizsgálati folyamat időt biztosít az alkalmazottaknak, hogy észrevételeket tegyenek, ezért ne szakítsa félbe a felettesét a felülvizsgálat során. Amikor itt az ideje, hogy beszéljen, legyen alázatos minden dicséret miatt, és ne haragudjon a negatív visszajelzések miatt.

Vélemény, hozzászólás?