Mi volt Churchill kedvenc itala?

Churchill, a világ egyik leghíresebb államférfija bizony köztudottan szerette a finom, nemes itókákat. Az alkoholosakat, természetesen. Rajongott az ódon évjáratos konyakokért, a különleges champagne-t is szerette, de legnagyobb kedvence a skót whiskyk közül került ki.

Churchill legkedvesebb alkoholos itókája a Johnnie Walker volt, mely mellé nem vetette meg a minőségi szivarokat sem. Számtalan fotó örökítette meg szivarra és whiskyvel a kezében, valamint a róla szóló történetek sokasága is alátámasztja, hogy e két minőségi élvezetet igen sokra tartotta. Életfilozófiájának az élvezetekre vonatkozó részét így fogalmazta meg egy ízben: „A fürdőt melegen, a pezsgőt hidegen, a zöldborsót zsengén, a konyakot pedig éretten szeretem.” Bizonyos források szerint Churchill a legkedvesebb scotch whiskyjéből, a Johnnie Walker Black Labelből napi egy palacknyit is elfogyasztott, bár ez erős túlzásnak tűnik.

Talán a tekintélyes mennyiségű Black Labelnek köszönhetően, vagy talán inkább annak ellenére, Churchill igen szép kort élt meg, 91 éves koráig szellemi és fizikai frissességben élt. Ő abban látta a titkot, hogy a lánya által csak „Papa Coctail”-nak nevezett keveréket fogyasztotta reggelente, ami nem más volt, mint a scotch vízzel felhígítva. Ezt követte nagyjából fél palack még, amit leginkább az étkezések mellé iszogatott, főleg az ebédhez. Saját bevallása szerint még fiatal korában Dél-Afrikában való tartózkodása idején ragadt rá ez jóivó szokás, ahol fertőtlenítés nélkül nem lehetett a vizet meginni, így maradt az alkohol vagy a vele fertőtlenített víz. A Johnnie Walker Black Label négyszögletes palackja a British Museum Churchill-gyűjteményében is megtalálható, a hiteles ábrázolás elengedhetetlen darabjaként.

Vélemény, hozzászólás?