Mi az a zöld tisztítás?

A „zöld tisztítás” kifejezésnek nagyon sok definíciója lehet, de a folyamat fő célja olyan tisztító megoldások és módszerek alkalmazása, amelyek megőrzik egészségünket és környezetünket, valamint méreganyagoktól mentesek. A vegyszereknek és toxinoknak való kitettség potenciálisan helyrehozhatatlan károkat okozhat testünkben, vízben, levegőben és ökoszisztémánkban. A zöld takarítás például azt jelentheti, hogy zöld tisztítószert kell használni, vagy olyan módon kell kitakarítani otthonát, hogy csökkentse a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét.

Egyesek számára a zöld tisztítás azt jelenti, hogy csak olyan anyagokat használnak, mint a szódabikarbóna, ecet és citrom az otthoni felületek tisztítására. Ezeket természetes zöld tisztítószereknek tekintik. Egyes háztartások ülönböző cégeknél gyártott, környezetbarát tisztítószereket kereshetnek (van néhány zöld márka). Egyes zöld tisztítószerek tanúsíthatják, hogy termékeik tisztességes kereskedelemből származnak, ami azt jelenti, hogy a termék megfelel bizonyos környezetvédelmi és munkaügyi előírásoknak. Előfordulhat, hogy más zöld tisztítószerek nem mentesek adalékanyagoktól vagy káros vegyi anyagoktól, de nyereségük egy részét környezeti célokra fordíthatják. Olvassa el a címkét annak megállapításához, hogy egy termék zöld-e. Nem mintha a különböző címkézési programok osztályoznák a tisztítószereket.

Az elmúlt években elég sok vita zajlott a zöld és a hagyományos tisztítószerek közötti különbségekről. Néhány érdekes téma van a zöld és a hagyományos tisztítószerek összehasonlításakor: a homályos kifejezéseket, például „környezetbarát” és „nem mérgező” címkéket nem szabályozzák, és félrevezetőek lehetnek, ami azt jelenti, hogy egyes zöld termékek továbbra is tartalmazhatnak egészségtelen összetevőket.

Vélemény, hozzászólás?