Mi alapján válasszuk ki a falfesték színét?

Otthonunk felújítása mindig nagyon komoly előkészületet és tervezést igényel, hiszen a tökéletes harmóniához minden egyes kiegészítőnek passzolnia kell. Noha jelentőségéhez nem fér kétség, mégis sokan nem gondolnak bele, miszerint a választott falfestékek színe alapjaiban határozza meg egy-egy helyiség hangulatát.

Ezért aztán a döntésünk meghozatalakor rendkívül körültekintő módon kell eljárnunk. Különösképp azért, mert ma már árnyalatok százai érhetők el a kínálatban, így aztán szerencsés, ha már komplett elképzeléssel a birtokunkban vágunk neki a beszerzésnek. Ugyancsak döntő befolyással bír az is, hogy mi magunk szeretnénk elvégezni a festést, avagy profi szakemberre bízzuk a feladatot. Utóbbi esetben nincs különösebb megkötés a falfesték színeit illetően, ám ha mi magunk leszünk a kivitelezők, akkor feltétlenül úgy gondolkodjunk, hogy megkönnyítsük a helyzetünket. Tudniillik minél sötétebb árnyalatról van szó, annál nehezebb lesz azt csík és foltmentesen felhordani, főképp a kellő rutin hiányában.

Amennyiben mégis egy ilyen tónus mellett tennénk le a voksunkat, akkor fordítsunk kiemelt figyelmet a felület előkészítésére. Legyen teljesen sík a fal és mindenképpen használjunk alapozót, az előírásoknak megfelelően. Még a legnagyobb odafigyelés ellenére is megeshet, hogy 2-3 réteget fel kell vinnünk, ezért aztán csak azokban a helyiségekben használunk sötét falfestéket, ahol az feltétlenül indokolt. Fürdőben, mellékhelyiségben és a konyhában a fehér a legoptimálisabb, egyrészt így lesz a fényhatás a legjobb, másfelől pedig ezek azok a helyek, ahol a fal a legnagyobb igénybevételnek van kitéve, ezáltal itt szükséges a leggyakrabban újra kifesteni. Ez a fehér színnel a legegyszerűbb és ha utólagosan egy foltban kell csak javítanunk, azt is bátran megtehetjük.