Mi a Hacienda építészet?

A fehér stukkófalakról, vörös agyag tetőcserepekről és a rusztikus fa kiegészítőkről ismert hacienda stílusú lakások rendkívül népszerűek az Egyesült Államokban, de már Európában is fellelhető egyes helyeken.

A hacienda építészet számos jellemzővel rendelkezik a spanyol gyarmati építészet, a spanyol építészet és a spanyol gyarmati újjászületés építészetével kapcsolatban, illetve hosszú múltra tekint vissza olyan országokban, mint Spanyolország és Mexikó, de az 1600-as évek és az 1800-as évek közepe között eljutott az Egyesült Államokba is. Bár a hacienda stílusú otthonok több mint négyszáz éve népszerűek, a mai hacienda építészet sok eredeti elemet elhagyott, de meg is tartott. A Hacienda építészet eredeti Spanyolországban és Mexikóban hagyományos építészeti stílusnak tekintik, hagyományos építési technikákkal. A spanyol telepesek olyan államokban építették fel hacienda tanyájukat, mint Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Florida, mert hazájukhoz hasonló melegebb, szárazabb éghajlatot kerestek.

Amint azt korábban említettük, előfordulhat, hogy a hacienda stílusú lakásokban vannak földrajzi különbségek országszerte, de sokan megőrizték egyes eredeti elemeit. A hacienda stílusú otthon egyik legismertebb jellemzője az alacsony dőlésű tető, kézzel készített, vörös agyag tetőcserepekkel. A cserép félcső alakú. A hagyományos hacienda otthonokban mindig vastag, vályogfalak voltak, fehér stukkóval. Amellett, hogy a vályog könnyen hozzáférhető építőanyag, a vastag, fehér falak ideálisak a forró, napos éghajlaton. A nehéz faajtók és a fagerendák általában a hacienda stílusú lakások elemei. Mivel a stukkó falakat gyakran nem díszítik fa burkolattal, a fa gerendákat fal- és mennyezet tartóként használják. Sőt, melegséget és textúrát adnak az egyszerű hacienda belső és külső falakhoz.

Vélemény, hozzászólás?