Mesterséges intelligencia a sarkvidéki jégveszteség előrejelzéséhez

Egy új AI (mesterséges intelligencia) eszközt állítottak be, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy pontosabban megjósolják a sarkvidéki jégviszonyokat hónapokig a jövőben. A jobb előrejelzések új korai előrejelző rendszereket támaszthatnak alá, amelyek megvédik a sarkvidéki élővilágot és a part menti közösségeket a tengeri jégveszteség hatásaitól.

A héten a kutatás a Nature Communications folyóiratban jelent meg, amelyben a British Antarctic Survey (BAS) és az Alan Turing Institute által vezetett nemzetközi kutatócsoport leírja, hogyan foglalkozik az AI rendszer, az IceNet a pontos sarkvidéki jég előrejelzések készítésével az előttünk álló szezonra – ami évtizedek óta elkerülte a tudósokat. A tengeri jeget, a fagyott tengervíz hatalmas rétegét, amely az északi és a déli póluson jelenik meg, köztudottan nehéz előre jelezni, mivel összetett kapcsolata van a fenti légkörrel és az alatta lévő óceánnal. A tengeri jég érzékenysége a növekvő hőmérsékletek miatt a nyári sarkvidéki tengeri jégterület felére csökkent az elmúlt négy évtizedben, ami megegyezik Nagy-Britannia 25-szöröse körüli terület elvesztésével. Ezek a gyorsuló változások drámai következményekkel járnak éghajlatunkra, a sarkvidéki ökoszisztémákra, valamint az őshonos és helyi közösségekre, amelyek megélhetése a szezonális tengeri jégciklushoz kötődik.

Az IceNet, a mesterséges intelligencia előrejelző eszköze, majdnem 95% -ban pontosan megjósolja, hogy a tengeri jég jelen lesz-e két hónappal előtte. A vezető szerző, Tom Andersson, a BAS AI Lab adattudósa, akit a The Alan Turing Institute finanszíroz, elmagyarázza: „Az Északi sark egy régió az éghajlatváltozás élvonalában, és jelentős felmelegedést tapasztalt az elmúlt 40 évben. Az IceNet képes arra, hogy sürgető hiányt pótol a tengeri jég előrejelzésében a sarkvidéki fenntarthatósági törekvésekhez, és ezerszer gyorsabban fut, mint a hagyományos módszerek. „

Vélemény, hozzászólás?