Megoldódott a hosszan tartó petevezeték-szállítási vita

Ma a The Lundquist Institute bejelentette, hogy Wei Yan és kutatócsoportja régóta fennálló rejtélyt és tudományos vitát oldott meg a petevezetékben található ivarsejtek és embriók transzportjának mechanizmusáról. Olyan egérmodellt alkalmazva, ahol az állatoknak a petevezetékben nem voltak mozgó csillóik, Dr. Yan csoportja kimutatta, hogy a petesejt nagyon távoli végén elhelyezkedő mozgékony csillók, az úgynevezett infundibulum elengedhetetlenek a petesejt felszedéséhez.

A csillószerkezet megszakadása kudarchoz vezet a petesejt felszedésében, következésképpen a női termékenység csökkenésében. Érdekes, hogy a petevezeték más részein lévő mozgékony csillók megkönnyítik a spermiumok és az embriók transzportját, de elengedhetetlenek a női termékenység szempontjából. Ez kritikus megállapítás, mert a megszakadt szállítási funkció ismert női meddőséghez és méhen kívüli terhességhez vezet. A kutatási eredmény ma a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban jelent meg. „Nagyon izgatottak vagyunk e régóta fennálló rejtély megoldása miatt” – mondta Dr. Yan. „Most már egyértelmű, hogy a mozgó csillók és a simaizmok egyaránt részt vesznek a szállítási funkcióban, és a mozgó csillókra szükség van a tojás felszedéséhez, míg a simaizmok összehúzódása inkább fontos a spermiumok és az embriók szállítása szempontjából. ”

A petevezeték összeköti a petefészket a méhhel, és alapvető szerepet játszik a női termékenységben. A fallopiás cső funkciói közé tartozik az ovulált petesejtek felszedése és szállítása a tubuson belüli megtermékenyítési helyre, az úgynevezett ampullára, ahol a peték találkoznak a spermiumokkal, amelyeknek sikerül megérkezniük. A petesejt megtermékenyítése után a korai embriót a petevezetékből a méhüregbe kell szállítani beültetés és későbbi fejlődés céljából.

Vélemény, hozzászólás?