Levélfoltos gomba azonosítása és kezelése magnóliafákon

Mint sok díszfán és díszcserjén, a magnóliákon is fekete vagy barna levélfoltok jelenhetnek meg. Ha a probléma súlyos, a levelek lehullhatnak, és olyan fához vezethet, amely gyakorlatilag teljesen üres a lombozattól. A probléma nagy valószínűséggel nedves körülmények között fordul elő, talán ezért is érinti oly gyakran a magnóliát, a nedves délkeleti régiókban gyakori fát.

A rovarkár, bakteriális vagy vírusos betegségek bizonyos foltok megjelenését is okozhatják a magnólia levelein. A Pacific Northwest Plant Disease Management Handbook szerint egy baktérium is lehet a tettes: nevezetesen a Pseudomonas syringae pv. syringae. A tényleges foltok egyébként nem mindig feketék. Lehetnek barnák, vagy akár vörösek is. Ugyanezek vagy rokon gombák más növények széles körére is hatással lehetnek. Ha magnóliafáján levélfoltot észlel, lehetséges hogy más dísznövényeket is érinthet a gombás levélfolt. A gombák nedves körülmények között szaporodnak. Amint azt a Connecticuti Egyetem (UConn) Extension megfigyeli, a gombaspórák jelenlétében csak „vízrétegre” van szükség a levélen, hogy a spórák kicsírázhassanak és behatoljanak a levélbe. Ezen a ponton a lombozat megbetegszik.

A levélfoltosság leginkább esős vagy párás időben jelenik meg, és gyakran magától kitisztul, amikor visszatér a napos, száraz idő. Meleg, párás éghajlaton az érett, egészséges fákon évente levélfoltok jelenhetnek meg, és ez ritkán ad okot komoly aggodalomra. Tipikusan azt tanácsolják, hogy a lehullott beteg barna leveleket távolítsuk el, majd megfelelően ártalmatlanítsuk. Az ötlet az, hogy megakadályozzák a gomba terjedését. Ne dobja ki a beteg leveleket komposztálással, mert a gombaspórák a komposztban maradva átterjedhetnek más növényekre. De amint azt a UConn Extension is megjegyzi, a levélfoltosság súlyos betegség lehet a stresszes fák számára, beleértve a fiatal, újonnan ültetett fákat is.

Vélemény, hozzászólás?