Konzuli szolgálat az axa-assistance.hu-n

A konzulátus a küldő állam (a szolgáltatást irányító állam) állampolgáraival fenntartott kapcsolatokért felelős állam szolgálata a fogadó államban (abban az államban, ahol a szolgáltatás található), és szerepe mindenekelőtt közösségének védelme. A konzul élén áll, akit nem szabad összetéveszteni egy nagykövettel, utóbbi az államának a fogadó államban való képviselője.

Konzuli szolgálat elérhető az axa-assistance.hu weboldalon, tehát itt a helye nálunk ha ön is mindent meg szeretne tudni erről. A nagykövetségekkel ellentétben a konzulátusoknak egyrészt regionális szinten korlátozott közigazgatási körzetük van, másrészt nem felelősek a küldő és a fogadó országok közötti politikai kapcsolatokért. A konzulátus feladatai különösen a jogi és konzuli rendszer, a külkereskedelem támogatása, a kulturális együttműködés és a közönségkapcsolatok. A nagykövetségek konzuli részlegeihez hasonlóan a konzulátusok a küldő ország állampolgárainak tanácsot és segítséget nyújtanak vészhelyzetekben, valamint különféle információkat adnak nekik. A küldő ország konzuli tisztviselői a nemzeti bíróságok, közjegyzők és helyi hatóságok feladatait is ellátják. Ezzel szemben a tiszteletbeli konzul nem tagja a küldő állam közszolgálatának, hanem önkéntes alapon dolgozik.

A konzulátusok és konzulok nemzetközi státusát az 1963-as konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rögzíti. A két állam közötti konzuli kapcsolatok megteremtése közös megegyezéssel történik, de nem feltétlenül kapcsolódik diplomáciai kapcsolatokhoz. A konzuli képviselet megnyitása, legyen az fő (konzulátus vagy egy nagykövetség konzuli részlege) vagy másodlagos (konzulátus vagy konzuli ügynökség), mindig kapcsolódik a fogadó (vagy a fogadó) állam beleegyezéséhez. Bővebb leírásért kattintson az axa-assistance.hu-ra.

Vélemény, hozzászólás?