Hajfonat: az új trend

A hajfonat a frizurakészítés egyik legjobb alternatívája a hosszú hajú hölgyek számára. Soha nem megy ki a divatból, nagyanyáink is így hordták a hajukat, praktikus, gyorsan elkészül. Egy jó fodrász különféle típusú fonatokból gyönyörű és látványos hajkölteményt kreálhat nekünk.

A fonás a legősibb technika, amit az ember elsőként fonal készítésére alkalmazott, majd ebből fejlődött ki a szövés. Korán elkezdték alkalmazni praktikussági és kulturális okok miatt a hosszú hajon is. A francia fonás három tincs összefonása megfelelő sorrendben, a fejtetőtől a nyakig, amelynek mára már számtalan formája létezik. A név megtévesztő lehet ugyanis nem Franciaországból származik. Namíbiából terjedt el, ahol a fonás a törzsben több órás művészeti és szociális tevékenységnek számított, ahogy az anyák lányaik haját különböző fonatokba fonták. Amellett, hogy erős, dús szálú hajkoronájukat könnyen kezelhetővé tette, gyönyörű mintákat is kreáltak.  A hajfonás módszere különböztette meg a lányokat, asszonyokat a többi törzs nőtagjaitól, jelezte a törzsön belüli státuszukat és a családi állapotot is.

Népi rituálékra és fontos alkalmakra, esküvőre is sajátos hajfonat készült. A fonást más nemzetek is gyorsan átvették. Egyiptomban a nők hajuk meghosszabbítására használták fonott copfjaikat. A férfiak szakálluk befonásával jelezték isteni mivoltukat. A kiowa indián törzs nőtagjai két hosszú fonatban hordták hajukat. A középkorban egy hölgy csak befonva viselhette a haját, ez az erény és a visszafogottság jelképe volt. Azokat a nőket, akik hajukat kiengedve hagyták, gyakran boszorkánynak bélyegezték meg. A három szálból font copf már 6000 éves sziklarajzokon is megjelenik, de azóta is töretlenül hódít, gyakran sportolók is viselik versenyeken.

Vélemény, hozzászólás?