Komoly immunterápiás vizsgálat előrehaladott méhnyakrákhoz

Két független, II. fázisú klinikai vizsgálat előzetes eredményei, amelyek egy új PD-1 alapú immunterápiát kutatnak metasztatikus méhnyakrákra, potenciálisan új kezelési lehetőségeket javasolnak egy olyan betegség számára, amelynek jelenleg korlátozott a hatékony kezelési lehetősége és aránytalanul kihat a fiatalabb nőkre.

David O’Malley, az Ohio Állami Egyetem Rákközpontjából ismertette az előzetes tanulmányi eredményeit az Európai Orvosi Onkológiai Társaság Virtuális Kongresszusán 2020 szeptember 18-án. O’Malley volt a vezető előadó mindkét kísérletben, amelyeket az Agenus Inc. szponzorált. Minden vizsgálatban több mint 150, visszatérő vagy áttétes méhnyakrákos beteget vontak be az Egyesült Államok és Európa rákkezelő központjaiból. Valamennyi beteget korábban platina alapú kemoterápiával kezeltek első vonalbeli terápiaként. A két független, de egymást követő II. fázisú vizsgálat egy új immunalapú szert tesztelt, amelyet a szililimabnak neveznek, önmagában vagy egy második monoklonális antitest-gyógyszerrel, az úgynevezett zalifrelimabbal kombinálva.

A balstilimab az ellenőrzési pont gátlóinak nevezett gyógyszerek csoportjának része. Ezek a gyógyszerek a PD-1 fehérjét célozzák meg a rákos sejtekben, és kapcsolóként működnek, hogy segítsék az immunrendszernek felismerni és elpusztítani az egyébként észrevétlen rákos sejteket. A zalifrelimab olyan gyógyszer, amely olyan molekulákat (monoklonális antitesteket) szállít, amelyek javított immunválaszt tesznek lehetővé a rákos sejtek megtámadásában. Az első vizsgálatban 160 beteget kezeltek egyszeres hatóanyagú balstilimabbal, ami az összes kezelt betegnél 14% -os válaszarányt, a PD-L1 pozitív betegeknél pedig 19% -os válaszarányt eredményezett. A második vizsgálatban 155 beteget kezeltek a zalifrelimabbal kombinálva balstilimabbal, ami 22% -os válaszarányt eredményezett az összes betegnél és 27% -os válaszarányt a PD-L1 pozitív betegeknél.

Vélemény, hozzászólás?