Karrier, vagy család? Mindenképpen választani kell?

Modern korunk egyik legnagyobb dilemmája, hogy a sikeres karrierépítés mellett vajon hogyan lehet megőrizni a családalapítás hagyományait. Egyáltalán lehetséges-e a kettőt párhuzamosan kivitelezni?

Régen ugyanis a nők sokkal rosszabb helyzetben voltak munkaerő piaci szempontból. A huszadik században még élt a felfogás, miszerint a nők elsődleges feladata az anyaság, a gyermeknevelés, ezzel párhuzamosan pedig a férfi az, aki – ha kell, akkor még többet dolgozva – eltartja a családot. Ez azonban egy idejétmúlt gyakorlat és szerencsére ma már egyáltalán nem ritka, hogy a nők nagy karriert futnak be, méghozzá vezető szerepekben. Ám ezzel párhuzamosan egy új gond ütötte fel a fejét, nevezetesen a gyermekvállalás nehézsége, hisz karrier ide, vagy oda, mindenkinek van egy biológiai órája és a szülés hosszú időre kivonja a munkaerő piacról az anyukát. Ez pedig sajnos még mindig sok cégnél problémát jelent, hisz 2-3 évig nélkülözniük kell(ene) az egyik legfontosabb láncszemet a gépezetből, ami sokszor megoldhatatlan feladat.

Ilyenkor aztán egyre csak tolódik a gyermekvállalás ideje, ami egyfelől egy jó taktika is lehet, másfelől azonban vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan rohannak az évek, és ha túl későn kapunk észbe, akkor már a problémák is gyakoribbak lehetnek. Ugyanakkor félig-meddig még mindig ez a legjobb megoldás, hisz sokkal könnyebb helyzetben van – karrier szempontjából – az a nő, aki felépíti magát, mielőtt családot alapít, ugyanis utána sokkal könnyebb lesz újból visszatérnie – pláne, ha munkahelyet vált -. Ezzel szemben, aki fiatalon szül, és a gyerek óvodai – vagy bölcsődei – korában kezdene el csak dolgozni, sokkal nehezebben talál majd megfelelő állást. Az időzítés mellett azonban fontos az is, hogy megtaláljuk a kellően családbarát céget, ahol valóban odafigyelnek arra, hogy a karrier mellett a családalapítás is az élet fontos része. Végső soron pedig akár az apuka is otthon maradhat a picivel, ez ma már teljesen elfogadott, sőt. Amennyiben a család pénzügyei is indokolják – azaz az anyuka sokkal jobban keres -, akkor valószínűleg ez az okosabb döntés is.