Így spórolj a klimatizálás során

A környezettudatosság legtöbbünk számára elsősorban a szelektív hulladékgyűjtést, vagy épp a feleslegesen vásárlások mellőzését jelenti. Mindkettő igen fontos lépés annak érdekében, hogy megóvjuk bolygónkat, ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tudatos energiafelhasználás legalább olyan fontos, mint a fent említett két tényező.

A legtöbben egyszerűen csak természetesnek vesszük, hogy jön az áram a konnektorokból, folyik a víz a csapból, és meg tudjuk tankolni az autót amikor csak szeretnénk, ám a kényelem mögött hatalmas ára van az energiának, hisz nagy részét még mindig fosszilis hordozókból állítják elő, ami rendkívüli módon megterheli a természetet. Nyilvánvaló, hogy fogyasztásunkat csak hatalmas áldozatok árán lehetne nulla közeli értékre csökkenteni, és azt gondolom, hogy ez nem is lehet reális elvárás, azonban kis odafigyeléssel és pár okos trükkel könnyedén válhatunk tudatos spórolókká, az energia használatot illetően is.

Első lépésként a legkényelmesebb az, ha okosotthont varázsolunk lakásunkból. Nem kell óriási dolgokra gondolni, bőven elég, ha a fűtés-hűtés egy alkalmazás segítségével távolról is vezérelhető. A legtöbb család napközben nincs otthon, ki a munkahelyen, ki az iskolában tölti ezeket az órákat. Nyilvánvaló, hogy ez idő alatt teljesen feleslegesen megy csúcsra járatva télen a fűtés (illetve nyáron a klíma). Persze megtehetjük, hogy ezeket kikapcsoljuk és csak akkor indítjuk el, amikor hazaértünk, ám egy hideg lakást időigényes felfűteni (és lehűteni is), ez tehát a komfort érzetünk szempontjából nem egy járható út. Sokkal praktikusabb, ha hazaérkezés előtt egy órával messziről el tudjuk indítani a megfelelő klíma beállítását és mire hazaérünk, kellemes hőmérséklet fogad minket. Ugyancsak fontos, hogy a ház, illetve lakás megfelelően hőszigetelt legyen, mert így nem szökik el az energia és hát valljuk be, nincs is annál nagyobb pazarlás, mint amikor az utcát fűtjük, illetve hűtjük.

Vélemény, hozzászólás?