Így oszd be az idődet fiatal szülőként

Háromféle leendő szülő létezik. Az egyik az, aki már jó előre túlaggódja és gondolja az egész babázást, az összes könyvet elolvassa, és minden rémtörténetet elhisz. Ő az, aki fel van arra készülve, hogy a következő években egy szemhunyásnyit sem fog aludni, és az élet közel sem olyan egyszerű, mint gyerek nélkül.

A másik csoport ezzel szemben a maximális lazaság híve. Majd lesz, ahogy lesz, megoldjuk, gondolják, és egy pillanatig sem stresszelnek előre a problémán. A harmadik típus pedig nagyjából reálisan látja a helyzetet, tudja, hogy ezernyi apró tényezőn múlik minden, és csak félig-meddig lehet akarattal kivédeni mindent, az pedig, hogy mennyi szabadidő marad majd a kicsi mellett, az tényleg szinte csak szerencse kérdése. Aztán amikor megszületik a csöppség, akkor minden szülő számára egy új időszámítás kezdődik, és egy olyan bioritmus veszi át a régi helyét, amelyről korábban álmodni sem mertünk – ám nem feltétlen a jó értelemben -. Ezért aztán létfontosságú, hogy az újdonsült apuka és anyuka összedolgozzanak annak érdekében, hogy ne fásult zombinak érezzék magukat napokon belül.

Sok trükk sajnos nem létezik – hisz ha nem így lenne, már mindenki tudna róla -, ám van pár csel, amelyet bizony igenis érdemes alkalmazni. Az egyik ilyen az a nagyszülők bevonása. Persze az első hetekben minden pillanatot a kicsivel szeretnénk tölteni, ám ha csak egy-egy órára is kiszakadunk – nem is kell feltétlenül elhagyni a lakást, ha nem akarjuk – már az nagyon frissítő tud lenni. A másik dolog a munkamegosztás. Kisbaba mellett nincs nő és férfi – legalábbis nagyon nem tanácsos a nemi szerepekhez ragaszkodni ilyenkor -, csak szülők vannak, akik megteszik, amit tudnak. Akinek van egy kis ideje épp, az mosogasson, pakoljon, büfiztessen. Hálásak leszünk, amikor a másik is megteszi ezt értünk. A harmadik, és egyben legfontosabb dolog, az az alvás. Noha ilyenkor sokan ragaszkodnak az idilli képhez, miszerint együtt alszik az egész család, boldogan, és önfeledten, a valóság egész más képet mutat. Annak pedig nem sok értelme van, hogy reggel két kialvatlan szülő kel fel – ráadásul minden áldott nap -. Ehelyett érdemes felváltva a picivel aludni, vagy ha ez nem megoldható – például szoptatás miatt -, akkor az apuka aludjon külön, így ő nem lesz kialvatlan és lesz elég energiája, hogy másnap mindent megcsináljon otthon az anyuka helyett – igen, akár munka után is -. Innen pedig már csak kitartásra van szükség, hisz hatalmas igazság, hogy egyetlen korszak – még a hasfájós sem – tart örökké.