Így maradhatunk fizikailag aktívak időskorban

A tudomány fejlődésével egyre növekszik a várható élettartam, nem ritka, amikor valaki megéri a századik életévet. Örvendetes a hosszú élettartam, nem mindegy azonban, hogy hogyan öregszünk meg. Mindenkinek az a célja, hogy úgy öregedjen meg, hogy közben testileg és szellemileg fitt maradjon.

A fiatalság megőrzésének hat fontos alappillére van: a fizikai aktivitás, agyunk karbantartása, kapcsolati háló, megfelelő elfoglaltság, az egészség megtartása és minőségi alvás. Ha fittek, önellátóak szeretnénk maradni 60, 70 vagy akár 80 éves kor felett, akkor erre a 6 alappillérre nagyon oda kell figyelni, egyiket sem szabad elhanyagolni. Ha elhanyagoljuk a fizikai aktivitást, akkor lelassul a vérkeringésünk, olyan betegségek kialakulására lehetünk hajlamosak, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések. Ha nem mozgunk, hajlamosak vagyunk bezárkózni, kevesebb barátunk maradhat. A sport mellett elménket fejlesztő szabadidős tevékenységekkel – színezéssel, rejtvényfejtéssel nyelvtanulással vehetjük elejét az időskori memóriazavaroknak.

A kapcsolati háló, a közösségi lét a kor előrehaladtával kiemelkedő fontosságúvá válik, mivel az elmagányosodás miatt kialakulhat depresszió, és elszigetelődés, ezek mind hozzájárulhatnak fizikális és mentális egészségünk gyors leépüléséhez. Ha célt találunk az életünknek, barátaink, családunk értelmet ad mindennapjainknak, nem kell a gyors leépüléstől tartani. Fontos figyelni testünk jelzéseire, és időben elmenni orvoshoz, szűrővizsgálatokra, hogy megelőzzük a komolyabb betegségek kialakulását. A jó alvás az egészséges élet része, a rossz minőségű és kevés alvás elősegítheti a depresszió, elhízás, cukorbetegség kialakulását. Ha erre a hat alappillérre odafigyelünk, nagy esélyünk van kiegyensúlyozott, aktív időskor megélésére.

Vélemény, hozzászólás?